Dublin för den sällskapssjuke

Två semesterdagar och några tusenlappar. Det räcker för att fixa en het weekend när februari är som kallast. Vi guidar dig till Dublin.

Snabba resefakta

• Lågprisflyg till Dublin kostar från 1000 kronor tur och retur.
• Ett dubbelrum på ett bra mellanklasshotell som Mercer Court kostar cirka 800-900 kronor.
• Taxi från flygplatsen kostar runt 150 kronor. Kollektivtrafik behöver man inte, det mesta i Dublin finns inom gångavstånd

Dublin för den sällskapssjuke
Två stora irländska stout på en liten mysig pub.
Foto: Scanpix

En ljummen, men tuff vind möter mig på Ha’penny Bridge. Byxbenen fladdrar, folk vänder sidan till när de rusar över bron, och jag lutar mig mot broräcket för att ta en titt på staden. Floden Liffey är grå, trafiken på kajgatorna tung och blandningen av fasader är ospännande, även om hälften må vara edwardianska och kulturminnesmärken.

Förvuxen landsortsstad

Som någon sa: endast en bonddräng från Connemara kan tycka att Dublin är en fair city. Så är det. Jämfört med Europas stora huvudstäder är Dublin en förvuxen landsortsstad. Här kan man inte strosa över vackra torg, beundra pampiga regeringsbyggnader och böja upp nacken inför monumentala kyrkor.

Människorna

Dublins stora attraktion är ju människorna. Här möter man fler färgstarka personligheter än någon annanstans. Allt som oftast stöter man på den där underhållande blandningen av varm vänlighet och snabba repliker: the gift of the gab.

Bäst är den på stökiga lilla marknadsgatan Moore Street, norr om Liffey, som fortfarande domineras av irländska försäljare vars språk och utrop man kan lyssna på i timmar. Mest drag är det på lördagsförmiddagarna när förortsDublin kommer med sina barnvagnar och träningsoveraller.

Dun Laoghaire

Men är det en riktigt varm och solig dag drar jag direkt ut till lilla kuststaden Dun Laoghaire (uttalas Dunlery) för en seaside walk och lunch på Cavistons Seafood Restaurant (+353-1-280 9245). Den har bara ett halvdussin bord och menyn består av det bästa från dagens fångst: hummer, musslor, fisk.

Av: Anders Falkirk

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top