Florens för liten plånbok

Toscanas huvudstad har så mycket vackert att man kan bli sjuk av all skönhet. Vi tipsar om prisvärda sevärdheter och restauranger som kan göra besöket till ett livslångt minne.

Florens för liten plånbok
Florens är fullt av utekaféer med trevlig, internationell stämning.
Florens för liten plånbok
Dante blickar ut över Santa Croce-torget.
Florens för liten plånbok
Florens för liten plånbok
Fräsch sallad med mozzarella, doftande körsbärstomater och basilika.
Florens för liten plånbok
Solnedgång över staden, från romantiska utsiktsplatsen Piazzale Michelangelo.

Det sägs att Leonardo da Vinci vaknade nyfiken varje morgon han bodde i Florens. Man kan förstå honom. Det är en stad för konstälskare och livsnjutare.
Turistanstormningen under högsäsong har pressat upp priserna på restauranger och hotell.
Men det finns bra, billiga guldkorn, som gör att en långhelg på fyra dagar med allt inkluderat inte behöver kosta mer än 2 000–3 000 kronor om man är två som delar på ett rum.
I Oltrarno, på södra sidan av floden Arno, ligger Florens lugna, folkliga kvarter. Hantverkare fräser och filar på träskåp och rustar upp hundraåriga bord i smala prång. Torget Piazza Santo Spirito har tyst, tillbakalutad atmosfär.
Vi börjar vår dag med en cappuccino eller en martini på Cabiria och träder sedan andäktigt in i en av renässansens vackraste byggnader, kyrkan Santo Spirito med sitt speciella ljus och sin rena atmosfär.

Skönhet suger bevisligen eftersom magen kurrar, så vår vandring fortsätter mot favoritrestaurangen Antico Noè. Kocken Stefano och ägaren Massimo skapar tillsammans en bra och rolig Lady-och-Lufsenstämning. Florensborna är kända för sitt skojfriska humör. Det kan inte vara en slump att Italiens störste komiker Roberto Benigni, som vann tre Oscar för sin film ”Livet är underbart”, kommer från en förort till Florens.
Stadens berömda T-benstek, Bistecca alla fiorentina, är ljuvlig, mört marinerad och obeskrivligt god på detta matställe. Tillsammans med lite len röd chianti räcker lyckoruset hela eftermiddagen.
Nästa morgon väntar en rundtur för att se detta stora utomhusmuseum. Ett gyllene tips för budgetresenärer är att ta buss 13 som går från centralstationen i en rundlinje i centrum. En perfekt sightseeingtur för åtta kronor, förbi utsiktsplatsen Piazzale Michelangelo. Rådhusets, Palazzo Vecchios, torn och domkyrkans kupol svävar över takåsarna. Och där, plötsligt, dyker en av Florens mest kända vyer upp: Ponte Vecchio. Det var den enda av stadens broar som inte sprängdes av tyskarna under andra världskriget.

Lunchen blir en smakrik cannelloni på Bar Degustazione da i Pac, med en kall fruktnektar av persika till. Enkelt och gott för en femtiolapp. Blir det lite varmt på eftermiddagen kan man svalka sig genom att ta bussen upp till Fiesole. Utsikten känns bekant från den romantiska filmen ”A room with a view”. Luften är ren på dessa gröna kullar och vyn över Florens storslagen.
Vi strosar runt i staden, höjer blicken och skådar husfasader från Michelangelos tid, som pampiga Palazzo Stozzi där utställningen om Nobel visas under hösten.
Måste något enskilt konstverk nämnas blir det Donatellos ”David” på Bargellomuseet, Italiens nationalmuseum för skulptur. Det är en konstupplevelse man blir tyst, snurrig och matt av. Närmare harmonisk och himmelskt perfekt form måste vara svårt att skapa av människohand.

Ett första tips är att åka hit under den svalare lågsäsongen i april eller oktober då det är färre turister och mer frid för att låta Florens själ smälta in. Ett andra är att njuta av mystiken i de trånga gränderna. Strosa sakta på 600 år nötta stenar, ana sorlet från viskande människor i gathörnens svagt aprikosgula lyktsken. Det är magi som skänker trötta sinnen nytt liv.
Men var försiktig så att du inte drabbas av estetisk utmattning. Det brukar kallas Stendahlsyndromet efter författaren som svimmade, insjuknade och fick leta upp närmaste sjukhus.
Diagnosen löd: en överdos av Florens bländande skönhet.

Resefakta Florens

Resa dit

Ryan Air från Stockholm/Skavsta, med byte i Bryssel/Charleroi, till Pisa 1 200 kr t/r. Därifrån direktbuss en dryg timme till Florens centralstation för 80 kr. Ryan Air flyger även till Bologna. Billigast bland andra flygbolag en torsdag–söndag är Air France från Arlanda till Florens, 3 400 kr.

Billiga Bed & Breakfast

Masaccio Centoquattro. Nyöppnat och fräscht. Stora, ljusa dubbelrum för 550 kr. Personlig service och mycket prisvärt. Via Masaccio 104. Tel: +46-055-2638489,
www.masaccio104.it
Soggiorno Alessandra. Fint inredda dubbelrum i 1400-talshus. 530 kr lågsäsong, 780 kr högsäsong. Mindre turisttäta kvarter. Borgo San Frediano 6. Tel: +46-055-29 04 24
B & B Bednbed. Bra alternativ lite utanför centrum. Sköna dubbelrum för 450 kr lågsäsong och 700 kr högsäsong. Via Magenta 18. Tel: +46-055-217194, www.bednbed.net
VEB Guesthouse. Centralt, trevligt, dubbelrum 600 kr. Via S Egido 12. www.veb.it/guesthouse.php
www.bedandbreakfastflorence.com och www.studentsville.it/bbflorence/default.asp har många bra boendealternativ, med bilder.

Bokningar kan även göras på:
reservations@bedandbreakfastflorence.com. Pruta kan gå, speciellt under lågsäsong.

Läs mer

Reseguiden Time Out Florens &
Tuscany har bra urval av prisvärda restauranger och hotell.
På nätet : www.firenzeturismo.it
Turistbyrå: Italienska statens turistbyrå i Stockholm, 08-667 99 30
italiantouristoffice.se@telia.com

Sevärt

Vid sidan av andra välkända sevärdheter rekommenderas kyrkan Santo Spirito, ritad av mästaren Brunelleschi (som även gjorde domkyrkans kupol, på den tiden världens största). Eftermiddagsljuset strilar in genom små fönster längs långskeppet och skänker fridfull atmosfär.
Bargellomuseet. Nationalmuseum för skulptur. Brons- och marmorskapelser av bland andra Michelangelo och Donatello, så vackra att tiden stannar. 35 kronor inträde.

Mat

Vad sägs om toskanska råvaror som färsk olivolja, skaldjur och mängder av soldränkta, färska grönsaker? Det rustika bondköket är välbevarat och genuint. Prova pappardelle, färsk bred bandpasta med gräddsås. Vildsvinskorvar eller pasta med vildsvinssås (cinghiale) är en lokal specialitet. Goda tillbehör är grillade grönsaker som paprika och aubergine. Toscanas eget vin chianti (såldes tidigare i den klassiska bastflaskan) håller oftast hög kvalitet. Till efterrätt är kakan Panforte med torkade frukter en favorit från medeltiden. Ett enkelt alternativ är de toskanska mandelkakorna Cantucci.

Billiga restauranger:
Antico Noè. En genuin, dold pärla. Mör, hackad T-benstek är värd sin vikt i guld för 130 kronor. Förrätter med pinfärska råvaror som karljohanssvamp. Volta di San Piero 6.
Tel: +46-055-234 08 38
Funiculì. Kanske Florens bästa äkta napolitanska pizza. En stor upplevelse med smält buffelmozzarella för 60 kronor. Via il Prato 83. www.pizzeriafuniculi.it. Tel:+46-055-264 65 53
Osteria Caffé Italiano. I ett lugnt hörn med mysig uteservering, bortom turiststråken. Panzanella, smakrik kyld brödsallad är värd att prova för 80 kronor. Tel:+46-055-28 93 68
Bar Degustazione da i’Paci. Self-service med vällagade lokala rätter. Trerätters lunch 80 kronor. Deras canelloni med ricottaost, tomat och basilika gör ingen besviken. Via dei Neri 37. Tel: +46-340-51 49 92

Shopping

Florens Central Park, le Cascine, ger svalka när solen gassar. Här på marknaden kan man fynda allt från levande kycklingar till skor, souvenirer och skinnjackor, liksom på den mer turistiska och lite dyrare marknaden vid San Lorenzo i centrum.
I vackra, gamla apoteket Farmaceutica SM Novella handlar man med andakt till klassisk musik under takmålningar. Tinkturer på medeltida munkrecept, lotion från kryddväxter och potpurri med blommor är fina presenter gjorda av naturliga råvaror.

Av: Andreas Strömberg

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top