Loppisfynda i Berlin

Det är inte sant att du kan hitta allt på Berlins loppisar och antikmarknader. Men nästan.

5 bra loppisar

• Hallentrödelmarkt Treptow. Ta U-bahn till Schlesissches Tor och sedan promenad 500 meter mot Eichenallee/Puschkinallee. www.trodelmarkt-berlin.se
Lördag och söndag kl. 10-18.

• Trödelmarkt am Rathaus Schöneberg, John F Kennedy-platz. U-bahn till Rathaus Schöneberg.
Lördag och söndag kl. 9-17.

• Trödel am Moritzplaz, Kreuzberg. U-bahn till Moritzplaz.
Lördag och söndag kl. 8-16.

• Trödel- und Kunstmark, Strasse des 17 Juni, Charlottenburg.
S-bahn till Tiergarten.
Lördag och söndag kl. 10-17.

• Berliner Antik- und Flohmarkt, Mitte. Ta S-bahn till Friedrichstrasse, sedan finns marknaden under järnvägen, längs med Georgenstrasse. Dagligen kl. 11-18

Loppisfynda i Berlin
Foto: Per Erik Tell
Loppisfynda i Berlin
Foto: Per Erik Tell

Loppis i Berlin, Trödelmarkt, kan betyda allt från svindyra antikvitetsmarknader till rester från
sopsorteringen! Priserna ligger därefter.
En drygt hundraårig väska i äkta krokodil kostar 800 euro (cirka 7 000 kronor) på Berliner Antik- und Flohmarkt som är en fast antikmarknad, under S-bahn vid Friedrichstrasse i Berlin Mitte, det gamla öst. Här är butikerna hårt specialiserade. Krokodilväskan hittar jag i affären som enbart säljer antikviteter med reseanknytning som jordglober, kartor, väskor och vandrarkängor.

Det är dyrt i S-bahnsarkaden. Ska du fynda ska du bege dig till de gamla lagerhallarna vid Treptower Park – Hallentrödelmarkt Treptow. Man kliver omkring i en ganska smutsig och rörig miljö där det finns miljoner grejor. Oavsett vilken sorts verktyg du vill ha, så hittar du det här.
På Moritzplatz i Kreuzberg är det uppfällda campingbord på en stor grusplan som gäller. Och allting ligger huller om buller i stora kartonger. Även om detta är ett ställe där man helst vill ha handskar på när man rotar bland grejorna, så är det här som jag gör ett riktigt fynd. En kassalåda i stål med nycklar för bara fyra euro.

En annan typisk loppmarknad huserar på John F Kennedy-Platz i Schöneberg. Massor av kläder, böcker, gamla LP-skivor och glas, köksvaror eller rena samlarobjekt som vykort och mynt.
Och leksaker! En grönvit Mercedes Polizeibil i plåt från 1960-talets mitt vill försäljaren ha 20 euro för. En bälgkamera av märket Solida Jr kostar 25 euro. Men några sekunder senare köper en dam den för 20 euro. En dryg femtiolapp prutades bort i en handvändning.

En annan välordnad marknad är den stora Trödel- und Kunstmarkt på Strasse des 17 Juni i Charlottenburg. Här finns det lite bättre antikviteter. Men se upp! Ganska mycket är uppenbart nyproducerat.
Jag hittar dock en stenkaka, en inspelning av Ulla Billquist på Sonora, ”Blommande lindar” och det passar ju alldeles utmärkt i det vårliga Berlin.

En sovjetisk pälsmössa kan du få för 30 euro men det kan du lika gärna köpa utanför Checkpoint Charlie eller murmuseet, där handlarna dagligen slår upp sina stånd med gammal östnostalgi, det som numera kallas ostalgi. En livrem i läder som garanterat suttit runt magen på en östtysk gränsvakt får du betala åtta euro för. Självklart ska du pruta.

Av: Per Erik Tell

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top