Berlins många ansikten

Gammal sliten öststatscharm och high-tech-arkitektur. Tysk ordning och anarki. Currywurst och kebab. Berlin är en europeisk smältdegel.

Berlins många ansikten
Berlin är ingen stenöken, det är alltid nära till någon park som sjuder av folkliv på eftermiddagar och helger.
Foto: Ingegerd & Peter Kranz
Berlins många ansikten
Med sjuttonhundratalskatedralen Berliner Dom i bakgrunden står en ung man och spelar vid Museum Insel.
Foto: Ingegerd & Peter Kranz

Vår första kväll i Berlin vandrar vi längs floden Spree. På den välvda bron över en kanal står en ung man försjunken i sin klarinett och väver in oss i toner av längtan och saknad. Körsbärsträden står i full blom längs strandpromenaden, men bladen har börjat falla över gräs och gångar. En liten flicka springer lycklig omkring och kastar upp nävar av körsbärsblommor i luften och låter dem singla ner över sitt huvud som ett stilla vitrosa regn. Berlin är för ett ögonblick som en dröm.

Men Berlin har många ansikten. Muren är borta, bara några partier är bevarade till exempel vid Niederkirchnerstrasse. Vill man få perspektiv på vad staden fått gå igenom under nazism och kommunism är man i rätt område. Här finns Topographie des Terrors med de onda minnena från nazismen, och vid Friedrichstrasse ligger Checkpoint Charlie som väcker minnen från den delade staden. Det var där amerikanska och ryska tanks stod kanonrör mot kanonrör 1961 och det tredje världskriget kändes nära. Nu trängs turistbussarna och det är svårt att föreställa sig den historia som nyss var alla berlinares verklighet.

Vi tar tunnelbanan, U-bahn, till Wittenbergstationen och Tauenstrasse. Här ligger sedan 1907 KaDeWe, ett av Europas verkligt stora köptempel, bara matchat av Harrods i London och Lafayette i Paris. Över entrén läser vi bokstäverna KaDeWe, först på femte våningen läser vi ut det fullständiga namnet, Kaufhaus des Westens, varuhuset i väst. Efter att ha botaniserat bland snyggt tyskt klädmode (som alls inte bara är Boss) och kollat in tysk design långt ifrån det tyska vi mött hemma hos folk, har vi till sist tagit oss upp till varuhusets mest imponerande del, matavdelningen.

En eggande, svårtydd mix av dofter slår emot oss redan i rulltrappan. Här finns hundratals sorters korvar från alla världens hörn och minst lika många ostar. Pastahyllorna är lika långa och höga som i de bästa butikerna i Milano eller Rom och den isat eleganta fiskdisken är lika omfattande och informativ som en guidebok över världens fiskarter. Fiskarna blänker lika färska med klara ögon och lysande röda gälar oavsett vilket hav de fiskats upp ur. Torrskinkor hänger i prydliga rader från de viktigaste områdena i Italien och Spanien likaväl som i Schwarzwald. Brödavdelningen doftar från diskar fyllda med den rika tyska brödkulturen och – givetvis – ett rikligt utbud av bröd från när och fjärran.

Vi hade tänkt oss ett snabbesök men blev kvar i timmar. Inte heller var vi så fullastade med KaDeWe-märkta kassar som vi skulle ha önskat, men en påse med kryddiga korvar, ostar, öl och annat smått och gott har vi åtminstone i näven när vi flanerar vidare längs gatan med de många butikerna mot Gedächtniskirche. Som en symbol för freden står den kvar i det skick den blev efter en allierad bombattack 1943.

Här börjar Kurfürstendamm, en gång Berlins förnämsta boulevard och fortfarande populärt promenadstråk. Vi tycker den är lite tråkig, så vi viker i stället av längs Budapesterstrasse, passerar Zoo och korsar Landwehrkanalen. En stund senare kan vi packa upp vår matsäck och vila ut i Berlins största grönområde Tiergarten, som täcker sådär en femtedel av stadens centrala delar.
Under helgen sveper här doften från hundratals kolgrillar mellan träden. Hit drar stora turkiska familjer för att vila ut efter en hård arbetsvecka tillsammans med en salig blandning av folk med olika etniska bakgrunder och åldrar. Området är så stort att till och med rovfåglar som duvhök och ormvråk häckar högt uppe i de lummiga trädkronorna utan att störas av vare sig grillrök, joggare, drakseglare, bollspel eller livliga småbarnsfamiljer.

Potsdamer Platz är symbolen för det nya Berlin och det nya enade Tyskland, en glittrande uppvisning i modern arkitektur. Glänsande stål och glas i djärva linjer som strävar upp mot himlen. Spänstiga bågar över blankpolerade stengolv, eleganta butiker och kaféer. Bara två gamla byggnader finns kvar: Weinhaus Huth, där man kan sippa på ett stilla glas vitt, och en del av det forna lyxhotellet Esplanade som nu är inkorporerat i Sonykomplexet.

Sonys glasskimrande höghus dominerar stadsdelen. Över torget svävar en fjäderlätt kupol och biografpalatset är ett under av modernitet. Mest går vi med bakåtböjda nackar och häpnar, vi behöver ju inte besväras av tankar på vad dessa miljarder annars hade kunnat användas till, men bland berlinarna, speciellt i de östra delarna, växer missnöjet. Nu är inte ens det självklara längre självklart, sådär tjugo procent vill ha tillbaka muren.

Efter några timmar med Deutsche Banks, Sonys och Daimler-Chryslers visioner av den moderna staden längtar vi till ett helt annat Berlin. Vi funderar på Kreuzberg, fortfarande är det en upplevelse att vandra fram längs dess Oranienstrasse med alla invandrarbutiker, frukt- och grönsaksstånd och kaféer. I Kreuzberg är det Berlins över 100 000 turkar som regerar, där kan man köpa de fräschaste grönsakerna, ja där går det till och med att hitta butiker som är öppna efter det att alla andra stängt. I Tyskland håller man annars hårt på öppettiderna. Efter lite dividerande väljer vi i stället Prenzlauer Berg i östra Berlin.
Det är långt, men med U-bahn är miljöbytet snabbt fixat. Prenzlauer Berg har tagit över mycket av den alternativa scen som stadsdelen Kreuzberg stod för under sjuttiotalet. Från underjorden kliver vi rakt ut i den stadsdel vars låga hyror och dynamiska stämning lockat och lockar konstnärer, författare, skådespelare, anarkister, homosexuella och studenter.

Faktiskt har de här kvarteren alltid varit alternativa, Kreuzberg i Västberlin och Prenzlauer Berg i öst var två sidor av samma mynt. Under nazismen var andelen nazister färre än i andra stadsdelar och under DDR-tiden var det förhållandevis många som vågade röstskolka i protest mot enpartistaten. Nu njuter vi av att promenera fram längs gator där uteserveringarna avlöser varandra.

I Prenzlauer Berg finns en energi som smittar av sig i mängden av pubar, klubbar och kaféer, små butiker, designshoppar och gallerier. Här finns något som passar oavsett vem man är eller vilket humör man är på, från de mest primitiva nästan våldsamma haken, klassiska kneipar, till vinbarer som Weinstein där man kan få sig en lektion i tysk vinkultur.

Vi stannar till vid en minimal afrikansk lokal och serveras sudanesisk sallad och en mugg te, öl serveras inte här av religiösa skäl. Den tar vi senare på Schultheiss bryggeri och Kulturbrauerei på Knaackstrasse. På ett elskåp vi passerar har någon lagt ut några travar med begagnade böcker och en liten lapp med uppmaningen: “Ta med dig de böcker du vill läsa”. Vi väljer ut en som vi börjar traggla oss igenom på vår hemresa med U-bahn.

Resfakta Berlin

Berlin är Tysklands huvudstad med 3,5 miljoner invånare.
Säsong Året runt, inte minst på våren.

Ta sig dit
Flyg: Lufthansa eller SAS, från Stockholm eller Göteborg. www.lufthansa.se www.sas.se
Flynordic börjar flyga på Berlin från Stockholm i slutet av mars. www.flynordic.com
Bil/båt: Trelleborg-Travemünde/
Rostock eller Sassnitz; TT-Line. www.ttline.se, eller Scandlines Hansa. www.scandlines.se.
Göteborg-Kiel, Stena Line. www.stenaline.se
Tåg: Nattåg från Malmö. www.berlin-night-express.com

Ta sig runt
S-bahn, U-bahn och bussar ger ett heltäckande nät av transporter genom stan. Köp turistkort. Taxi avsevärt billigare än i Sverige.
Bo Går att bo förhållandevis billigt i stan. I s k Pension kan man få ett dubbelrum för sådär 500 kr/natt.
www.btm.de, www.berlin-info.de

Äta/dricka
Oranienburgerstrasse, med restauranger med mat från hela världen. Kring Hackescher Markt och runt Savignyplatz, Charlottenburg finns många bra restauranger. Kneipen, ölhak som också serverar bufféer med smårätter. Några av de bättre ligger i Prenzlauer Berg-området. Currywurst är annars räddaren vid tillfällig hunger eller liten plånbok. En kraftig currykorv, finns stånd överallt.

Nöje/nattliv
Kring Oranienburgerstrasse är det gott om barer och klubbar. Prenzlauer Berg är ett hett område liksom de västra delarna av området kring Savignyplatz.

Shopping
KaDeWe, på Tauentzienstrasse. Stängt på söndagar. Gallerie Lafayette på Französischestrasse, varuhus med fransk touch. Stilwerk är ett design-mekka på Kantstrasse 17, Charlottenburg. Området kring Hackesher Markt har gott om klädbutiker. Mixa bokbläddrande med en måltid på Theodor Tucher vid Brandenburger Tor.

Att se/uppleva:
Här finns 3 operahus, 150 teatrar, 170 museer och 200 gallerier. Den som vill gå på museer söker sig till Museuminsel, en ö med många museer. På Hamburger Bahnhof, den gamla järnvägsstationen, visas modern konst. Missa inte filmmuseet när ni är på Potsdamer Platz. East Side Gallery är den längsta bevarade delen av muren. Reichtagskuppel, det nygamla riksdagshuset med sin fantastiska glaskupol. Potsdamer Platz med Europas modernaste arkitektur.
www.berlin-tourist-information.de
www.berlin-info.de
www.tyskland-info.com
Tyska Turistbyrån 08-665 18 81

Av: Ingegerd & Peter Kranz

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top