Min man är spelmissbrukare

Min man är spelmissbrukare Jag är rädd för att min man är spelmissbrukare. Vi har varit tillsammans i snart fem år och bott ihop i...

Min man är spelmissbrukare

Jag är rädd för att min man är spelmissbrukare. Vi har varit tillsammans i snart fem år och bott ihop i två år.
Vi har separerad ekonomi (vi träffades i femtioårsåldern och har inga barn ihop så det kändes som ett självklart val) och betalar hälften av de gemensamma utgifterna. Men den senaste tiden har han haft svårt att bidra med sin del. Jag har inte velat fråga utan tänkt att det jämnar ut sig. Vi har ju båda barn sedan tidigare och ibland behöver barnen lite extra. Det är vad han har hänvisat till.
Jag vet att han tycker om att spela och sitter mycket framför nätet men när jag frågar blånekar han och blir stött. Jag känner mig dum. Vad ska jag göra? Låta tiden gå eller ställa honom mot väggen?Orolig

Svar:

Nej, du kan inte låta tiden bara gå. Det är klart att du måste förvissa dig om ifall din sambos pengar verkligen hamnar hos barnen eller bara rinner bort på spelsajterna. Men det borde gå att hitta ett mindre aggressivt sätt än att ”ställa honom mot väggen”. Ur hårda konfrontationer kommer sällan något gott, även om det faktiskt ibland kan vara sista utvägen. 
Det låter ju som om det här eventuella spelmissbruket inte pågått särskilt länge eftersom han, tills för bara en tid sedan, klarat av sin del av den gemensamma ekonomin. Kanske förlorade han stort, mot tidigare småförluster? Det borde visa sig ganska omgående om han kan betala till det gemensamma igen. Det är förstås inte rimligt att du ska behöva skjuta till mer än din del.
Det är nog ingen särskilt bra idé att tassa runt hans utgifter, vare sig det gäller barn eller spel. Hans reaktioner är ju inte särskilt lugnande. Försök hitta ett lämpligt tillfälle där du kan fråga honom och be om ett ärligt svar. Förklara för honom att som hans partner och sambo behöver du få veta, för att få lugn och ro. Skulle det visa sig att han missbrukar spel, behöver han ju dessutom hjälp.
Så vare sig man har gemensam eller separat ekonomi tror jag att man måste vara ärlig och uppriktig med vart pengarna tar vägen. I ett seriöst förhållande måste man kunna lita på varandra.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top