Hjälp! Min fru bara gråter

Hjälp! Min fru bara gråter För något år sedan träffade jag en kvinna i Thailand. Vi gifte oss och hon flyttade med mig hem till...

Hjälp! Min fru bara gråter

För något år sedan träffade jag en kvinna i Thailand. Vi gifte oss och hon flyttade med mig hem till Sverige. Det är det första riktiga förhållande jag har haft i hela mitt liv.
Vi bor i ett mindre samhälle i Hälsingland. Allt gick bra i början trots att både hennes och min engelska är ganska skral. Hon började på Komvux och det finns några thailändska kvinnor till i närheten som hon umgås med. Men för några månader sedan började allt bli dåligt.
 Min fru bara gråter och när jag frågar vad det är säger hon att hon inte vet. Hon har barn i Thailand som bor hos hennes mamma och jag har sagt att hon kan väl ta hit dem också, eller åka till dem. Men det vill hon inte. Inte nu, säger hon. Jag vet inte hur mycket jag älskar den här kvinnan, men jag vill inte att hon ska vara ledsen i alla fall. Ge mig ett råd.

Arne

Svar:

Det låter förskräckligt och sorgligt. Det måste vara svårt att komma från en helt annan kultur, lämna barn, familj, släkt, vänner och hamna någonstans helt obekant med en man hon knappt känner. En annan svårighet kan kanske vara att hon hamnat i en bygd som, för dig, är som din egen ficka, medan för henne är allt främmande. Det kan också vara så att hennes liv i Thailand var svårt och att det var en av anledningarna till att hon tog ett så drastiskt beslut som att flytta tusentals mil hemifrån. Det jag nu nämnt skulle kunna räcka till att förklara gråten. Men å andra sidan har människor flyttat i alla tider och överlevt både fysiskt och mentalt, och också blivit lyckliga.
Du säger ingenting om hur dina föräldrar eller hur dina släktingar och vänner har tagit emot henne. Har de välkomnat din fru eller håller de sig avvaktande? Det är kanske inte så konstigt att hon inte vill ta hit sina barn just nu. Man kan misstänka att hon vill vänta och se om hon själv klarar av livet här i Sverige.
Jag tror att du måste reda ut vad som är värst, vad som i första hand framkallar tårarna. Kanske kan ni ta hjälp av någon av hennes thailändska väninnor som talar bättre svenska än vad hon gör? Eller ta hjälp av en tolk? Det borde finnas en sådan i någon av städerna i närheten. Först när du vet vad som är de verkliga orsakerna till hennes förtvivlan kan ni börja planera. Kanske det trots allt vore bra om ni/hon åkte tillbaka till Thailand för att hälsa på barn och familj? Men som sagt, bara hon kan säga vad som vore bäst för henne. Ta ett steg i taget och gör det tillsammans. Under den resan borde det också bli klart för dig, och henne, om ert förhållande har någon framtid.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top