Varför är det fel att vara tjock?

Varför är det fel att vara tjock? Jag älskar god mat, och njuter verkligen av både vanlig mat, efterrätter och fikabröd. Finns det några nackdelar...

Varför är det fel att vara tjock?

Jag älskar god mat, och njuter verkligen av både vanlig mat, efterrätter och fikabröd. Finns det några nackdelar med att vara överviktig som inte har med utseendet att göra?
Susanne K

Svar:

God mat är verkligen en glädje och njutning, men dessvärre ökar risken för många av våra vanliga folksjukdomar om vi äter mer än vi behöver. Övervikt och fetma är en riskfaktor för diabetes typ 2, hjärt- och kärlsjukdomar och vissa cancerformer. Det är också vanligare med ledproblem och gallsten hos personer med högt BMI.
Men var de där extra kilona sitter spelar också roll. Fett som lagras i buken är farligare än fett som sitter på lår eller höfter. Genom att mäta magen kan man se om man ligger i riskzonen. Mät ett par centimeter under naveln. Kvinnor har en kraftigt förhöjd risk vid midjemåttet över 88 cm. Men överviktiga personer som tränar regelbundet har minskad risk för sjukdom.

Viveca Annell

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top