När är ”i samband med måltid”?

När är “i samband med måltid”? Jag är vegetarian och behöver därför tänka lite extra på vissa näringsämnen, som till exempel järn. C-vitamin hjälper ju...

När är “i samband med måltid”?

Jag är vegetarian och behöver därför tänka lite extra på vissa näringsämnen, som till exempel järn. C-vitamin hjälper ju kroppen att ta upp järnet i maten, och det står ofta att man ska äta något C-vitaminrikt i samband med måltiden. Min fråga är om det funkar lika bra om jag äter till exempel en apelsin två timmar efter en måltid som innehåller järn, eller är det för sent då? 

Ylva N

Svar:

Bra att du tänker på C-vitamin för bättre upptag av järn i måltider. Du behöver äta något C-vitaminrikt i samband eller direkt efter du har ätit. Väntar du ett par timmar med att äta apelsin kan mat-en ha kommit ner till tunntarmen. Det är i tunntarmen som näringsämnen tas upp och C-vitamin stimulerar järnabsorptionen.

Viveca Annell

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top