Kan jag undvika diabetes?

Kan jag undvika diabetes? Jag har föräldrar som båda har haft åldersdiabetes. Hur stor är risken för mig att få det? Och bör jag undvika...

Kan jag undvika diabetes?

Jag har föräldrar som båda har haft åldersdiabetes. Hur stor är risken för mig att få det? Och bör jag undvika viss sorts föda för att förhindra diabetes eller skjuta upp den?
Satu

Svar:

Åldersdiabetes eller typ 2-diabetes är ärftligt men levnadsvanorna har stor betydelse för om man utvecklar sjukdomen eller inte. Genom att hålla normalvikt och vara fysiskt aktiv kan du förhindra eller fördröja att du får typ 2-diabetes. Det är bra att vara aktiv varje dag med vardagsmotion varvat med lite mer  pulshöjande aktiviteter till
exempel spinning eller jogging.  Ät mycket grönsaker, frukt, bär, fullkornsprodukter och nyttiga fetter från fisk, nötter, olja. Välj tillfällen när du äter kaffebröd, söta drycker och godis.

Viveca Annell

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top