Onisor till hund?

Onisor till hund? Hej! Min 12 åriga tik blev opererad för livmoderinflammation för några månader sedan. Innan operationen togs prover på levern som var helt...

Onisor till hund?

Hej!

Min 12 åriga tik blev opererad för livmoderinflammation för några månader sedan. Innan operationen togs prover på levern som var helt ok. Fick medicin utskrivet bla. Onsior. Efter 2 dagar upptäckte jag att apoteket förväxlat medicinerna och att hon fått dubbel dos av Onsio i sig. Vid blodprov hade hunden något förhöjda värden och som fortsätter att stiga trots att hunden är botad från inflammationen. Veterinär menar att det var den dubbla dosen av Onsior som puttade det hela över kanten och utlöste förhöjningen. Vill gärna höra er bedömning av detta. Om det skulle varit inflammation som påverkade levervärderna blivit normala igen när hon blivit av med livmodern.

Med vänlig hälsning

Eva

Svar:

Hej Eva!

Onsior och även andra antiinflammatoriska smärtstillande mediciner (NSAID) kan påverka lever och njurar vid överdosering. Det är alltså möjligt att din hunds leverenzymer börjat stiga till följd av en överdosering av Onsior men det kan även finnas andra förklaringar.

Det kan också vara så att din hund hade en nedsatt lever till att börja med och därför fått högre levervärden efter operation och medicinering. Det är troligen svårt att säkerställa vad som är orsaken i din hunds fall.

Om man läser i Fass.se på Onsior under biverkningar:
“Hos hundar som behandlats i upp till 2 veckor observerades ingen ökad leverenzymaktivitet. Vid långtidsbehandling var det dock vanligt med ökad leverenzymaktivitet. I de flesta fall förekom inga kliniska tecken, och fortsatt behandling ledde till att leverenzymaktiviteten antingen stabiliserades eller minskade. Ökad leverenzymaktivitet associerad med kliniska tecken på aptitlöshet, apati eller kräkningar var mindre vanligt. I mycket sällsynta fall kan letargi observeras.”

Hoppas det var svar på din fråga!

Vänliga hälsningar

Linnea Jonsson

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top