Räcker betablockerare mot huggormsbett?

Räcker betablockerare mot huggormsbett? Om hunden blir huggormsbiten, måste man åka till veterinär då. Eller kan det räcka med att ta betablockerare i tablettform? Charlotte...

Räcker betablockerare mot huggormsbett?

Om hunden blir huggormsbiten, måste man åka till veterinär då. Eller kan det räcka med att ta betablockerare i tablettform? 
Charlotte

Svar:

Det räcker inte att bara ge medicin hemma, eftersom man inte i förväg vet vilka hundar som kommer att bli allvarligt påverkade och vilka som inte blir så sjuka. Förr gav man kortison (Betapred heter det vanligaste kortisonet som man skrev ut mot ormbett, kanske är det det du tänker på när du nämner betablockerare?), nu har det kommit studier som visar att kortison inte ökar överlevnaden vid ormbett, så man rekommenderar inte det längre.
Vid huggormsbett rekommenderas att hålla hunden så stilla som möjligt och att ta den till veterinär snarast.
Hos veterinär ger man framför allt dropp och smärtlindring och håller hunden under uppsikt för att snabbt kunna märka om hunden får problem med hjärtrytmsrubbningar eller chocktillstånd. Då kan man behöva ge hjärtmediciner och anti-serum mot ormgiftet.

Marianne Tornvall

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top