Kan vi släppa ut katten hos vännerna?

Kan vi släppa ut katten hos vännerna? Vi ska hälsa på vänner, som bor på landet, i två veckor. Som nybliven kattägare undrar jag om...

Kan vi släppa ut katten hos vännerna?

Vi ska hälsa på vänner, som bor på landet, i två veckor. Som nybliven kattägare undrar jag om vågar vi släppa ut vår katt eller är det risk för att han inte hittar tillbaka till vännernas stuga?
Vår katt är två år och kastrerad. Han brukar vara ute hemma där vi bor. Hur vanligt är det att rävar och örnar tar katter? Vår hane väger drygt sex kilo. 

Orolig kattmatte

Svar:

Det är väldigt svårt att säga hur er katt reagerar om ni släpper ut honom någon annanstans än hemma. De flesta katter har bra lokalsinne, och bara man har varit några dagar på ett ställe så tror jag att katten förstår att man bor där just nu. Om det är väldigt nära det vanliga hemmet så är det sannolikt större risk att katten går dit istället. Andra saker som kan ställa till problem är om katten blir skrämd av andra katter eller djur.
Jag skulle rekommendera att man försöker hålla honom inne eller i sele och koppel utomhus åtminstone första dagarna/veckan. När det gäller hur vanligt det är att katter blir tagna av räv och örn, så vet jag inte exakt, men det förekommer.

Marianne Tornvall

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top