Hur ska jag hantera min svåger?

Hur ska jag hantera min svåger? Hej Ingemar, du måste hjälpa mig med ett problem. Jag har alltid haft svårt för min svåger eftersom han...

Hur ska jag hantera min svåger?

Hej Ingemar, du måste hjälpa mig med ett problem. Jag har alltid haft svårt för min svåger eftersom han är en typisk skitstövel; han har svårt att lyssna och måste alltid hävda sig på andras bekostnad.
Jag har försökt att bara vara snäll och följsam även om han kränkt både mig och min man. I samband med att min mor blivit änka har vi behövt träffas mer, och hantera praktiska saker som bland annat min mors flytt. Då tar han över och bestämmer saker som han inte ska lägga sig i.
Jag har svårt att hantera detta men känner att nu har han passerat en gräns. Men vad ska jag göra, jag vill ju inte börja bråka och bli ovän med både honom och kanske min syster på köpet.
Kajsa

Svar:

Ingifta släktingar får man liksom på köpet, vare sig man vill eller inte. Och man kan inte bara säga upp bekantskapen och skaffa andra som passar bättre. Man måste hitta ett sätt att förhålla sig. Din svåger kommer inte att försvinna, utan du kommer att bli tvungen att träffa honom i alla möjliga sammanhang och precis som du säger ”man vill ju inte börja bråka och bli ovän”. Då återstår att försöka få till ett umgänge som är åtminstone uthärdligt.
Vi människor är olika känsliga för konflikter och höga tonlägen och det är inte omöjligt att din svåger tål mer av motstånd än du anar, utan att ni för den skull behöver bli osams? Skulle det vara så, du får undersöka, kan du nog säga ifrån mer än du verkar göra nu och förklara för honom var du tycker gränsen går. Men du får förstås vara beredd på mothugg.
Jag tror också att det är bra om du lägger märke till när ert umgänge fungerar och när det havererar. Du kan aldrig förändra honom, men du kan undvika situationer, ordval och ställningstaganden som du vet triggar hans otrevliga sidor. Försök manövrera honom till situationer som du behärskar och där du slipper att hela tiden konfronteras och hamna i försvarsställning.
Man kan inte styra över vem ens syskon gifter sig med. Det är ju inte alltid så lätt att umgås med sina syskon heller, men oftast lär man sig  det. Gör likadant med din svåger – hitta ett sätt att umgås med honom som fungerar. Kanske kan du hitta ett sätt att tänka, typ ”jaha ja, nu börjar det igen, men jag tänker bara låta det rinna av mig och inte gå i taket för det”, som ett slags mantra. Men han får inte kränka dig, och  du ska förstås inte lägga dig platt.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top