Utseendeproblem

Utseendeproblem Hej!Jag har fyra stora problem, som jag skäms jättemycket över.1. Mina knän går inåt. Lite svårt att förklara men de ser jättekonstiga ut och...

Utseendeproblem

Hej!
Jag har fyra stora problem, som jag skäms jättemycket över.
1. Mina knän går inåt. Lite svårt att förklara men de ser jättekonstiga ut och jag skäms så mycket över det, så jag tänker aldrig mer ha kjol eller bada igen.
2. Jag har typ en knöl i min bröstkorg (den sitter högt uppe) som syns om jag inte har push up bh på mig. Jag tycker att den är jättejobbig och vill inte ha kvar den. Kan jag operera bort den?
3. Jag hatar verkligen mitt utseende, för att jag är så ful och jag kan inte göra någonting åt det. Varje dag som jag ser mig i spegeln vill jag gråta. Jag vill knappt gå ut längre.
4. Jag är lite mullig och vill gå ner 5 kg, för att kläder ska passa bättre på mig. Går jag ner om jag slutar småäta och börjar göra sit ups varje kväll? Snälla säg inte att jag bara är i tonåren och att det är normalt, för jag kommer ändå inte tro på det. Jag är 14 år och är 166 cm lång. Vad tycker du att man borde väga då?
/ L

Svar:

Hej!
1. Att knäna går inåt är ganska vanligt. Man brukar säga att personen är lite kobent. Är du plattfot? Då kan det hjälpa att lägga in hålfotsinlägg i skorna eller tänka på att köpa skor som är ordentligt uppbyggda. Det gör att benen så att säga vinklar upp sig. Kobenthet brukar märkas mindre när man blir vuxen.
2. Knölen du beskriver verkar vara själva bröstbenet som står upp. För att få svar på om det går att operera måste du gå till en läkare. Du kan be att få tid till skolläkaren eller gå till vårdcentralen. Om inte din knöl är väldigt stor så brukar det synas mindre då man växt klart och får lite mer underhudsfett.
3. Sluta upp att leta fel på dig själv! Du har säkert saker som du kan vara nöjd över men som du själv har svårt att ta till dig men som andra tänker på. Le mot dig själv när du tittar dig i spegeln och peppa dig själv: “så här ser jag ut och jag gillar mig själv”. En person som är glad och nöjd med sig själv blir vacker i andra människors ögon. Själva utseendet spelar inte så stor roll. Om det här känns väldigt svårt så kan du söka upp kuratorn eller skolpsykologen på din skola så att du kan få stöd i att hitta dig själv.
4. Att småäta är aldrig bra. Regelbundna måltider frukost, lunch, mellanmål och middag ska det vara och motion. Att bara göra sit ups är lite ensidig. Delta i skolidrotten, gå promenader eller gör något annat aktivt, så mår din kropp bra. Du bör väga runt 60 kg men för att få en bättre koll kan du gå till skolsköterskan och be att få titta på din längd och viktkurva.

Det viktigaste för dig är att börja tänka positivt om dig själv då kommer du att känna dig mer nöjd. Lycka till!/Monica

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top