Blåbär – varma eller kalla bäst vid trög mage?

Blåbär – varma eller kalla bäst vid trög mage? Hej! Jag har en fråga som rör bär. Jag har börjat köpa frysta bär (blåbär-hallon) Jag...

Blåbär – varma eller kalla bäst vid trög mage?

Hej! Jag har en fråga som rör bär. Jag har börjat köpa frysta bär (blåbär-hallon) Jag brukar äta de till frukost. Eftersom jag inte hinner tina dem så blir det att jag kör dem i mikron en stund och de blir småvarma. Nu till min fråga, jag vet att färska blåbär är milt laxerande och tillagade förstoppande. Jag vill ha åt den laxerande effekten. Nu undrar jag alltså vilken egenskap blåbären får om man kör dem i mikron och bli småvarma? Mvh Lis / Amelie Larsson

Svar:

Hej Lis!
Jag tror inte att blåbär, som är lite uppvärmda i mikron, är något problem för att minska deras egenskap att motverka förstoppning. Ett tips är annars att halvtina blåbär och lägg i en skål med lock i kylen. Blåbären håller sig några dagar och du kan äta dem utan att behöva värma. Tänk också på övriga fiberinnehållet i frukosten. Med fiber underlättas mag-tarmpassagen och minskar risken för förstoppning. Tillsätt gärna linfrö, kli, katrinplommon och russin till fil eller gröt, välj fiberrika flingor, grovt bröd och ät färsk frukt. Tillräckligt med vätska är också viktigt för att fibrerna ska göra nytta. Drick därför ett stort glas vatten till frukosten.

Vänliga hälsningar
Viveca

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top