Energibehov vid träning?

Energibehov vid träning? Hej!Jag är en kille på 16 år och väger 65-67 Kg och är 180cm lång. Jag styrketränar 3ggr/veckan och spelar fotboll 2ggr/veckan....

Energibehov vid träning?

Hej!
Jag är en kille på 16 år och väger 65-67 Kg och är 180cm lång. Jag styrketränar 3ggr/veckan och spelar fotboll 2ggr/veckan. Min fråga är då hur stort mitt Energibehov är, och kan man då äta lite småsaker varje dag (t.ex. en kaka efter mellanmålet) och att detta lägger sig till resten av energin? Känns nämligen som evigheter till helgen då jag brukar ha min “godis dag” men en kaka eller bulle om dan skulle nog ta bort tankarna om att det dröjer till helgen då man kan äta godis igen. Kanske du kan lägga upp ett bra mat schema med nån liten godsak i så jag inte äter allt för dåligt 😛
Tack på förhand!
Väntar på ditt svar!
Mvh Mikael / Mikael

Svar:

Hej Mikael,
Det är fantastiskt så du tränar, jag är verkligen imponerad. Jag hoppas det känns kul och att du slipper skador etc. Kommer du ihåg att träning inbegriper vila också?

Jag kan inte veta hur stort ditt energibehov är, jag kan bara göra en uppskattning och dessutom är det inte egentligen så noga att veta, ty du har väl inte tänkt att räkna kalorier, eller hur?

Huruvida det finns “utrymme” för lite småsaker såsom kakor och annat får framtiden visa kan vi säga. Rent teoretiskt kan vi säga att du behöver runt 3000 kcal per dag kanske. Om du fortfarande växer behöver du möjligen ytterligare energi. Hur som helst, om du gör av med 3500 kcal per dag och äter 3000 så kommer du sakteliga att gå ner i vikt. Det vill vi ju verkligen inte… om du äter 4000 kcal per dag kommer du sakteliga att gå upp i vikt. Det är hela tiden fråga om hur saldot ser ut efter intag och utgifter, så att säga.

Jag tycker du ska sikta på att äta en frukost, ett mellanmål, en lunch, ett mellanmål, en middag och ett kvällsmål varje dag. Du kan förmodligen ta med en kaka eller bulle som dessert efter en måltid utan att det betyder något negativt för dig, tror jag. Jag gör nu bara uppskattningar men det är mycket viktigt att man, när man tränar så mycket som du gör, äter ordentligt. Först och främst vanlig mat och när så utrymmet finns där även äta sådant som “allmänheten” anser vara onyttigt.

All mat är bra mat, det är hela tiden viktigt att se vad som gäller för en själv, vad vill jag åstadkomma? Vad behöver jag? Hur ser min dag ut? Jag önskar dig en god fortsättning på sommaren med lagom dos träning och lagom dos vila. Dessutom godsaker med jämna mellanrum. Sköt om dig och lycka till! Vänliga hälsningar Dietist Bim

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top