Stämmer innehållet i frukostflingor?

Stämmer innehållet i frukostflingor? Start har kommit ut med en light-variantpå sina flingor. Men man blir misstänksam. Den smakar goda kaksmulor precis som sina ”onyttigare...

Stämmer innehållet i frukostflingor?

Start har kommit ut med en light-variantpå sina flingor. Men man blir misstänksam. Den smakar goda kaksmulor precis som sina ”onyttigare kompisar” i Startfamiljen.
Men på paketen står det 6 gr fett och 8,5 gr socker per 100 gr. Samt 18 g kostfibrer. Kan man alltid lita på innehållsförteckningen?

Undrande / Kate

Svar:

Hej Kate!
Jag tycker att vi måste kunna lita på innehållsförteckningen och det är bra att Start nu har tagit fram ett bättre, nyckelhålsmärkt alternativ. De nya reglerna för nyckelhålet som togs den 1 juni i år innebär att en nyckelhålsmärkt flinga får innehålla högst 13 g socker och 7 g fett per 100 g. Fiberinnehållet ska vara minst 1,9 g fiber per 100 kcal (alltså kalorier, inte per 100 g). Även salthalten regleras med högts 500 g Na/100 g flingor. Starts nya flinga klarar alltså dessa krav. Men även om reglerna för nyckelhålet har ändrats så har producenterna dispens att tillämpa de gamla reglerna för nyckelhålet fram till november 2006.

Jag vet inte exakt vad den nya Startflingan innehåller men om du vill göra frukostflingan ännu bättre kan du själv exempelvis blanda i lite vete- eller havrekli, linfrön, fiberhavregryn och hackad mandel. Då får du ännu mer fiber, mineraler och fett av bra kvalitet.

Vänliga hälsningar
Viveca

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top