Beskära gammal schersmin?

Beskära gammal schersmin? Hej Gunnel, för 2 år sedan köpte vi ett hus där trädgården var totalt igenväxt.Förre ägaren var inte intresserad av trädgård så...

Beskära gammal schersmin?

Hej Gunnel, för 2 år sedan köpte vi ett hus där trädgården var totalt igenväxt.
Förre ägaren var inte intresserad av trädgård så han fyllde ut jordmassor efter dräneringen runt huset över hela trädgården. Till saken hör att här har bott en trädgårdsmästare i alla tider, så trädgården var enligt grannar underbar. I två år har vi endast klippt “gräset” för att se om något intressant växer upp. I vår skall vi börja med ett enormt arbete för att bygga upp en underbar trädgård igen. Men jag har en fråga, vi har en enormt stor och gammal schersmin, ca 4 meter hög som doftar underbart vid blommningen. Stora enkla vita blommor. Det är grova kala stammar nertill men upptill stor och yvig, skall jag låta den vara eller skall jag beskära den på något vis? Tacksam för svar. Carina Kring, Iggesund. / Carina Kring

Svar:

Hej
Jo det går att förnya scersminen så att den får nya grenar nedtill. Ta det som ett projekt på tre år för att inte stressa busken. Ta bort en tredjedel av grenarna bara någon decimeter från marken varje år. Ta de äldsta och kalaste först. Det gör du nu på vårvintern innan saven stiger i grenarna.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top