Frukt för diabetiker

Frukt för diabetiker Vilka frukter är bra att äta om man som jag är diabetiker. Har diab.nr2långsockret ligger nu på 6,4Hur är det med vin?...

Frukt för diabetiker

Vilka frukter är bra att äta om man som jag är diabetiker. Har diab.nr2
långsockret ligger nu på 6,4
Hur är det med vin? / ewa forsell

Svar:

Hej Ewa,
Jag hävdar att du som diabetiker kan äta all frukt. Det är helt enkelt en fråga om hur mycket du äter och kanske även hur ofta. All frukt är bra. Vi kan t.ex. ta banan som exempel, bananen är en mycket bra frukt. En stor banan är ganska energirik och kan i princip räknas som två frukter, där kan vi göra oss en tjänst att välja en mindre banan eller helt enkelt dela på den. Vindruvor och t.ex. clementiner har en benägenhet att försvinna snabbt. Man sitter framför tv:n och helt plötsligt sitter man med fem skal framför sig. Det kan vara mycket. En eller två clementiner är nog inget problem. Samma med vindruvor, några vindruvor är inget att fundera på. När man äter vindruvor blir det dock gärna lätt en hel klase. Förstår du hur jag menar? Det finns ingenting som är förbjudet, det är hela tiden fråga om hur ofta och hur mycket vi äter av allting. Även vin ingår i detta, det är alltså tillåtet. Vad man kan tänka på när man dricker vin eller annat med alkohol gör man det bäst i ackompanjemang med mat. Gärna mat med alla delar från tallriksmodellen. Även här är det givetvis en dosfråga. Det är ju också lite skillnad i sockerinnehåll mellan en likör och ett glas torrt vin t.ex.
Visst har du fått träffa en dietist? Har du det inte råder jag dig att be din läkare om en remiss genast. Det är alla diabetikers rättighet, hävdar jag, att få en personlig genomgång hos en dietist. Jag är glad över att du tar hand om dig och din hälsa. Lycka till i fortsättningen önskar dietist Bim

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top