Jordgubbarna knyter sig

Jordgubbarna knyter sig Varför “knyter sig” jordgubbarna? Vi har ett gammalt land som följde med husköpet. Det ger lite, men goda gubbar! Men många blir...

Jordgubbarna knyter sig

Varför “knyter sig” jordgubbarna? Vi har ett gammalt land som följde med husköpet. Det ger lite, men goda gubbar! Men många blir alltså inte färdigutvecklade. Varför? / Maggie Frid

Svar:

Hej
Det låter som om bären är angripna av någon insekt, skrumpnar ihop och kanske faller av. I så fall kommer säkert angreppen redan i blomstadiet. Det man kan göra är att se efter om det verkar finnas angrepp då och nypa bort skadade blommor så att inte larverna utvecklas och sprider sig.
Mded jordgubbar är det också så att plantorna efter en tid blir för gamla och ger väldigt lite bär. Ta vara på nya plantor från revor som växer ut ifrån dem . Gräv om jordgubbslandet och förnya med kompost och brunnen gödsel och plantera ut nya plantor där. Man kan ta t.ex. en tredjedel av landet varje år så är det helt förnyat efter tre år. En del tycker att man ska byta jordgubbsplantor vart tredje år, men om man tillför brunnen kogödsel och färskt gräsklipp under vår och försommar så brukar de kunna ge rikligt med bär under längre tid.
Mvh Gunnel

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top