Tacksam för grästips

Tacksam för grästips HejHar köpt ett hus där trädgården består av grus istället för gräs. Nu vill vi så gräs och har hört att det...

Tacksam för grästips

Hej
Har köpt ett hus där trädgården består av grus istället för gräs. Nu vill vi så gräs och har hört att det ska vara bäst att göra det i augusti. Är det något speciellt jag behöver tänka på? Hur mycket jord behöver jag lägga ovanpå gruset och vilken sort? Måste jag plana ut hela trädgården? Tomten lutar nämligen från vägen ner mot huset och det blir svårt att få en bra lösning om man jämnar ut tomten. Vilken sorts gräsfrö passar bäst om man vill ha en gräsmatta som man i framtiden vill slippa vattna ständigt och jämt? Dvs ett gräs med rötter som går djupare. Tomten ligger i skugga under en stor del av dagen pga omgivande träd och vi bor i zon 1. Det behöver inte bli en golfgreen, utan vi vill ha en lättskött grön yta istället för all grus som vi drar in i huset nu. Tacksam för råd & tips. //Anneli / Anneli

Svar:

Hej
Det första jag tänker på är att lutningen in mot huset inte kan vara så bra med tanke på vatten.
Istället för att göra en helt plan yta skulle jag göra två eller tre nivåer som är mycket lättare att “inreda” till en mysig trädgård. Grus är ett bra underlag till en gräsmatta. Du behöver inte något särskilt tjockt lager med jord över den. Men minst 10 cm är bra. Det är bra med sandblandad jord till en gräsmatta.
Allra bäst är om man kan grundgödsla med stallgödsel i god tid före sådd så att gödseln hinner brytas ner. Men man kan också gödsla med t.ex. brunnen hönsgödsel eller benmjöl strax före sådd. Så nu i augusti då det är fuktigt i luften, särskilt nattetid, så får gräset en bra chans att gro.
En skuggig tomt får lätt mossa i gräsmattan. Kanske ska ni låta en del grus vara kvar där det är skuggigast? Det kan bli vackert med olika slags underlag i trädgården. Jag skulle nog också hellre göra några rabatter med tättplanterade perenner, där det är som skuggigast, än gräsmatta. Marktäckande växter, t ex doftande timjan på något parti tillsammans med grus…
När det gäller gräsfröblandning så ska du köpa en robust blandning. Tidigare var villablandningarna ganska dåliga men tillverkarna har skärpt sig så blandningarna innehåller rätt bra sorter numera.
Ängsgröe är det slitstarkaste gräset, rödsvingel tål torka, kyla och hård klippning bra, engelskt rajgräs finns numera i bra sorter.Rödven ger en tät och bra gräsmatta.
Tänk på att inte klippa gräset så mycket. Gräsklippstillverkarna rekommenderar att man klipper bort en tredjedel av strået bara.
Lycka till
Gunnel

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top