Gör en kallmur

Gör en kallmur Hej!Jag skulle vilja ha en liten stenmur bakom vår lekstuga. Inte så hög och inte så lång: hur gör jag för att...

Gör en kallmur

Hej!
Jag skulle vilja ha en liten stenmur bakom vår lekstuga. Inte så hög och inte så lång: hur gör jag för att stenarna ska ligga kvar ovanpå varann så att det blir en mur? Räcker det med lite jord eller måste man använda murbruk el. dyl.? / Kickan

Svar:

Hej
Jag har själv aldrig byggt en mur men jag letar i mina böcker och hittar bara en beskrivning på stödmur, s k kallmur som inte muras. Det viktigaste tycks vara att man gräver ut enn dike först, omkring halvmetern djupt och fyller med grovt grus. Ännu djupare om marken är lerig. Sedan måste man tänka på att lägga stenarna så att de har en lutning på minst 10-20 procent. Det är lättast att bygga med plana stenarter som skiffer eller kalksten. Börja med de största stenarna i botten.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top