Stor blomlåda

Stor blomlåda För att få lite höjd på vår platta trädgårdstomt planerar vi att göra en blomlåda av brädor som är ca 1 1/2 m...

Stor blomlåda

För att få lite höjd på vår platta trädgårdstomt planerar vi att göra en blomlåda av brädor som är ca 1 1/2 m bred, 3 m lång och 0,5 m hög. Vad fyller vi den med? Bara jord eller ska vi ha något annat längst ner? / Helena

Svar:

Hej.
Vi hade en beskrivning på en blomlåda som vi avdelade ett rum här på redaktionen med för ett par år sedan. Den står fortfarande så fin och jag har motsvarande i impregnerat virke utomhus på min tomt. Vi skaffade ett par stora plastboxar, de var avsedda för garderob, och byggde lådan efter måttet på två sådana lådor tillsammans. Tänk bara på att göra dräneringshål i lådan en liten bit, 5-10 cm, från botten. Då kan överflödigt regnvatten rinna ur så att inte rötterna blir stående i vatten. I botten la vi stora lecakulor i ett lager upp till dräneringshålen. På så sätt skapas ett litet vattenmagasin i botten och man slipper vattna så ofta. Mina utomhuslådor är inte täta i botten utan plastbackarna vilar på några stödbrädor. Om man vill kan man bygga på med en spalje och ha klättrande växter som skärmar av trädgården till små rum.
Du kan säkert också använda en tät trälåda och klä den invändigt med byggplast och lecakulor i ett lager på botten.
Mvh Gunnel

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top