• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Klimatsmart semester – ta tåget till Hamburg

  Som en av världens tio mest hållbara städer har Hamburg blivit en fanbärare inom miljö och grönt leverne. Med bara sex timmar med tåg från Malmö passar Hamburg dessutom utmärkt som destination för en miniweekend, eller som ett stopp på tågluffen på väg ut i Europa.

  Klimatsmart semester – ta tåget till Hamburg
  Foto: Andreas Vallbracht

  2011 utsågs Hamburg till Europas gröna huvudstad tack vare sin satsning på miljö och klimat, och det har inte stannat där. De senaste åren har staden kommit att bli ett centrum för hållbarhet, där en brett sortiment av ekologiska butiker,mat och aktiviteter visar Hamburgs engagemang för ett grönt leverne.

  Här tipsar vi om hur du på ett hållbart sätt kan upptäcka Hamburg!

  Se in i framtiden 

  Från det historiska området Speicherstadt, via smala kanaler och vidare till Rathaus sträcker sig området Altstadt. En kort men härlig promenad mellan Hamburgs äldsta delar till de mest moderna: Hamburg HafenCity – ett testområde för hur framtida städer kan se ut och byggas. Här kan du uppleva stadsplanering som främjar social integration och ekologisk hållbarhet. Kärnan i själva området är en byggnad som skapats av återvunnet material från hamn- och industriområden. Även Greenpeace har sitt tyska huvudkontor här. Upptäck ekologiska kaféer och restauranger, butiker och spännande utställningar. 

  Området St.Pauli är en sprudlande och festfylld stadsdel där olika typer av människor och stilar bor, sida vid sida. Här kan tyckas finnas en glamorös yta men bakom finns fullt av genuinitet; restauranger med kockar som har en passion för utsökt mat av hög kvalité och med miljön i åtanke, butiker som erbjuder rättvisa produkter och andra initativ som främjar ett hållbart sätt att leva.

  Överlag erbjuder flertalet av Hamburgs stadsdelar butiker med kläder för både barn och vuxna i ekologisk bomull och som kommer från en rättvis produktion. Även möbler och smycken av hållbara material är lätt att hitta. 

  Läs mer om Hamburg på den svenska sidan www.hamburg-travel.com/sustainable-hamburg!

  Strosa runt bland mysiga butiker. Foto: Gegeimtipp Hamburg

  Sightseeing på vattnet 

  I Hamburg finns flera sätt att ta sig runt på ett miljövänligt sätt. Antingen på räls med tåg eller tunnelbana, på gatan med hyrcykel eller på vattnet med hjälp av en kajak. Om du plockar upp skräp från vattnet blir din kajaktur dessutom gratis! 

  Ekologiskt boende

  Vad sägs om att välja ett miljömedvetet boendealternativ vid nästa resa till Hamburg? Här hittar du ett stort antal hotell som redan vid själva bygget har haft klimat och miljö i åtanke, och gjort materialval utifrån biodynamiska och regionala produkter. Många hotell stödjer också sociala projekt eller fokuserar på hållbarhet när det gäller personalförmåner.

  Tips: Raphael Hotel Wälderhaus eller Scandic Hamburg Emporio 

  Ta dig runt på ett smidigt och miljövänligt sätt. Foto: Christian Hinkelmann

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!