Laga läckra gnocchi steg för steg
Njocki uttalas det. Men det är också det svåraste med de goda, prissnåla klimparna som blir entrérätt eller tillbehör. Och potatispressen kommer äntligen till pass.

1. Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Slå bort vattnet och låt potatisen ånga av. Pressa den heta potatisen direkt på ren köksbänk. |
|
2. Knåda in saltet och mjölet lite i sänder till en fast men formbar deg, mängden beror på potatissort. Plasthandskar skyddar bra mot kokhettan! |
|
3. Bryt av äggstora degbitar och trilla till 2–3 cm tjocka längder. Dela dem i 2–3 cm breda bitar. Koka också upp mera saltat vatten i kastrullen. |
|
4. Tryck varje bit lätt med tummen mot gaffel. Då bildas en grop på tumsidan och ränder på gaffelsidan, perfekt för sås att fastna i. |
|
5. Koka ungefär halva satsen i taget i oljat vatten tills klimparna flyter upp efter cirka 3 minuter. Ta upp med hålslev och lägg på oljat fat. |
|
6. Fräs upp svalnade gnocchi strax före servering i ganska het stekpanna med rikligt med olja eller smör, och kanske vitlök, chili och örter. |