• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • 3 vardagsrätter med champinjoner

    Vita bulliga champinjoner är lätta att plocka – i grönsaksdisken – och enkla att tillaga. Vi serverar dem i matiga mackor, krämig soppa och vegolasagne.

    3 vardagsrätter med champinjoner
    Foto: Åsa Dahlgren

    Värt att veta om champinjoner

    Champinjon är vår vanligaste matsvamp och finns i de flesta livsmedelsbutiker. Den är rik på B-vitaminer, kalium och fosfor. 

    Den bruna skogschampinjonen, även kallad kastanjechampinjon, är nära besläktad med vanlig champinjon men har fylligare smak. De champinjoner som säljs i butik är odlade.

    Svampen rengörs lättast i en rejäl bunke fylld med iskallt vatten, låt ligga i en stund så att jord och smuts kan falla till botten. Lyft upp med hålslev. 

    Champinjoner förvaras bäst i papperspåse i kylen. Förvaras de i plastpåse kan det bildas kondens och mögel kan uppstå.

    Det kan finnas risker med att äta stora mängder champinjoner regelbundet under längre tid. Champinjoner innehåller fenylhydraziner som misstänks vara cancerogena. Giftet minskas vid tillagning. Enligt Livsmedelsverket är 2–2 1/2 kg per år ett bra riktmärke.

    Svamplasagne med spenat
    Huvudrätt

    Svamplasagne med spenat

    20 minuter   Recept från Icakuriren.se
    Varma mackor med champinjoner
    Huvudrätt

    Varma mackor med champinjoner

    20 minuter   Recept från Icakuriren.se
    Champinjonsoppa med färsk salsiccia
    Huvudrätt

    Champinjonsoppa med färsk salsiccia

    30 minuter   Recept från Icakuriren.se
  • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!