• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Gör små söta pepparkakshus

  Gör en hel stad med små söta minipepparkakshus och dekorera med pynt i alla färger. Steg för steg hur du gör. Bläddra i bildspelet och inspireras av alla fina hus. Även mall som du kan skriva ut.


  Visa album

  Du behöver

  * Pepparkaksdeg avsedd för pepparkakshus, köpt eller hemgjord
  * Rutat papper, kartong, penna, linjal och sax
  * Strösocker (att göra karamell av)
  * Kristyr
  * Pynt såsom strössel, mininonstop, polkagrisar, silverkulor, mandelspån

  Mallen

  2 takbitar à 4 x 8,5 cm.
  2 långsidor à 4 x 6 cm.
  2 gavlar 5 cm breda och 6,5 cm höga enligt mallen, varav en med dörröppning 2 x 2,5 cm. 1 dörr à 2 x 2,5 cm.

  Skriv gärna ut mallen och klipp ut bitarna i kartong. Mallen är i rätt storlek.

  Skriv ut mallen i pdf här

  Gör så här

  1.  Rita upp mallarna på rutat papper och för över på lite stadigare kartong. Gör två exemplar av takbitar, gavlar och långsidor, så att du kan skära ut ett helt hus på en gång.
  Kavla ut pepparkaksdegen tunt och lägg över på papprad plåt. Lägg ut mallarna och skär ut bitarna noggrant med vass kniv. Plocka bort överbliven deg.

  2.  Grädda bitarna till fin färg i cirka 175 grader i cirka 5–7 minuter. Låt svalna på plåten. Innan de svalnat kan eventuella justeringar göras med vass kniv.

  3. Smält 2 deciliter socker i en stekpanna till ljusbrun färg. Doppa långväggens ena kortsida i karamellen och fäst mot framgavelns baksida som bilden visar. Doppa nästa långsida och fäst på samma vis. Doppa nu båda långsidornas kortsidor i karamell och sätt fast bakre gaveln. Stryk karamell på gavlarnas ovansidor och sätt på takbitarna. Doppa dörrens ena långsida i karamell och sätt fast i vinkel mot huset.

  4. Dags att sätta i gång med pyntandet. Börja med att lägga lite kristyr i skarven mellan takplattorna. För en heltäckande takdekoration är det bra att bre ut kristyr på hela taket och sedan doppa huset i strössel eller liknande.

  Foto: Björn Tesch

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!