• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Hemlagad vaniljsås till äppelpajen

    Slut med pulversåser! Icakuriren visar dig hur man lagar den ultimata vaniljsåsen till höstens alla härliga äppelpajer och kakor.

    Äppelpaj

    6 portioner
    Du behöver
    Deg
    3 dl vetemjöl
    4 msk strösocker
    150 g smör
    Fyllning
    5-6 svenska äpplen
    1 1/2 tsk kanel
    1/2 tsk kardemumma
    3 msk strösocker
    Gör så här
    Deg Arbeta ihop mjöl, socker och smör till en jämn deg. Låt vila 30 minuter i kylen. Tryck ut degen till en tunn botten med kant i en springform (23-25 cm i diameter). Spara överbliven deg. Värm ugnen till 200 grader.
    Fyllning Skala, kärna ur och skiva äpplena i tunna klyftor. Fyll pajskalet med äpplena, strö över kryddor och socker. Skaka runt så att det blandas. Smula den överblivna degen över fyllningen. Grädda pajen mitt i ugnen i 30-35 minuter.


    Hemlagad vaniljsås

    6 portioner
    Du behöver
    1 vaniljstång
    3 dl mjölk
    3 dl vispgrädde
    4 äggulor
    1 dl strösocker
    Gör så här
    Skär upp vaniljstången på längden. Skrapa ur fröna ner i en kastrull, lägg i stången. Häll på mjölk och grädde, koka upp, dra åt sidan. Låt stå 5 minuter. Vispa under tiden äggulor och socker poröst. Slå gräddmjölken över äggsmeten under kraftig vispning. Häll tillbaka såsen i kastrullen och hetta upp den till strax under kokpunkten så att den tjocknar, rör om hela tiden med en slev. Gör ros-provet, när såsen ligger kvar på slevens baksida och det bildas en ros när du blåser då är såsen klar.
    Låt såsen svalna och stå i kylen cirka 1 timme före servering.

    Tips! Vi har massor med läckra äppelkakerecept i receptdatabasen.

  • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!