• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Fira 17 maj på norskt vis

  Gör som norrmännen och fira syttende maj. Nordiske matambassadören Eivind Hålien bjuder på fest. Följ med till matstaden Stavanger.Sprött tilltugg med ost och sältaFärskkokt lax med SandefjordsmörLammlägg i gryta med tomatsås och rosmarinBløtkake med jordbær

  Fira 17 maj på norskt vis
  Foto: Jan-Inge Haga

  Blöt betyder mjuk på norska, och en blötkake blir mjuk genom att anslaget, sockerkaksbottnen, stänks rejält med antingen äppeljuice eller sockerlag från någon sorts konserverad frukt. Tårtbottnen går att köpa färdig om man vill göra det enkelt för sig.
  Foto: Jan-Inge Haga

  Norrmännen firar nationaldagen till minne av undertecknandet av landets grundlag 17 maj 1814. Men det dröjde ända till 1850-talet innan det blev riktig fart på firandet.

  Sedan dess är 17 maj dagen för de pompösa talen, för de nationella sångerna, för manskören, studenterna, för folkdräkterna, flaggviftande barn och inte minst för maten.

  Lika festligt på snötäckta nejder i norra Norge som i vårgrönskande fjordlanskap utmed södra ändan av landet.

  Stavanger är en hamnstad på Norges västra sida ut mot Atlanten. Den vita trästaden med anor från medeltiden finns på Unescos världsarvslista, och även den moderna delen av den nyrika oljestaden med sin futuristiska arkitektur är värd ett besök.

  De stora sillfiskerierna i början av 1900-talet gjorde att Stavanger växte till en stad. Numera är den Norges fjärde största.

  Tack vare oljan på 1960-talet kom den senaste boomen som i ett slag gjorde Stavanger mycket rik och internationell. Bara en timmes helikopterresa från Stavanger finns ett femtiotal oljeplattformar ute i havet.

  På puben hörs många språk runt borden, nästan lika mycket franska och engelska som den breda Stavangerdialekten.

  Till Stavanger kan du resa för de kulturella aktiviteterna lika väl som för det lata strandlivet utmed milslånga sandstränder. Eller varför inte en vild seglats på bräda i fradgande Atlantvågor.

  Klicka på rätterna och kom direkt till recepten:

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!