• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Tanniner

    Tanniner är naturliga kemiska föreningar som kommer främst från druvskal och kärnor, men också från träet i faten, som vinet kan ha jästs eller lagrats i.

    Tanniner gör vinet strävt. Druvsorterna har olika tanninrika skal. Rött vin har mera tannin än vitt, eftersom druvskalen får jäsa med druvmusten för att ge färg och just tanninstruktur.

    Sträva vita viner är fatlagrade för att trätanniner ska ge vinet mer stadga.

    Tanniner mjuknar under vinets lagring. Ungt vin med mycket tanniner kan kännas tunt och sandpapperssträvt i munnen. Samma vin, lagrat ett antal år, har fått tanninerna mjukt integrerade till en känsla av harmoni och fyllighet.t

    Av: Charlotte Sjögren

  • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!