• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Gröna sköna örter

    Färska örter lyfter de enklaste rätters smak och doft till nya höjder. Så köp en kruka eller odla själv. Och njut sen!

    Rosmarin
    Foto: Anna Huerta

    Salvia
    Foto: Anna Huerta

    Körvel
    Ljusgröna, mjuka och parflikiga blad har körveln. Smaken är kryddigt söt. Påminner om anis. Körveln hör hemma i soppor, fisk-, grönsaks- och äggrätter. Körveln går utmärkt att klippa, frysa och använda i stället för persilja.

    Rosmarin
    Rosmarin är en vedartad buske med blågröna nålliknande blad. Liknar tallbarr. En sydländsk krydda hemmahörande i kötträtter, pasta och till tomater. Vid matlagning, låt hela rosmarinkvisten koka med och ta sedan upp den.

    Salvia
    Små gråludna, blågröna blad. Smaken är stark och bitter. Används gärna i medelhavsgrytor och till griskött. Stek
    bladen i smör till pasta. Salvian sällskapar gärna med andra örter som exempelvis persilja, mynta och mejram.

    Timjan
    En omtyckt krydda är timjan som passar i de flesta rätter. De små mörkgröna bladen har eteriska oljor som skapar en ljuvlig smak. Det går att använda både blad, blommor och kvistar i maten. Timjan är särskilt god i vilträtter.

    Basilika
    Växten känns igen på sin kantiga stjälk och sina ovala lätt välvda blad. Smaken är söt och kraftig. Mest känd är örten som tillbehör till tomat och mozzarellaost. Numera även som elegant kombination i desserter.

     

    Klicka på recepten och kom direkt till örtdoftande rätter

    • Thai- eller körvelsoppa med körvelkryddblandning
    • Marinerad lammytterfilé med paprika och zucchini
    • Gnocchi di patete med pinjenötter och parmesan
    • Jordgubbar med zabayone kryddad med basilika

    Av: Lise-Lott Andersson

  • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!