• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Österlens pärlor

  På Österlen är det alltid nära till det goda. Vi hittade fiskbutiken med ett hav av delikatesser och ett bageri bokstavligen mitt i Sveriges kornbod. Vi bjuder på sju härliga recpet.

  I Olof Viktors butik trängs olja och vinäger med sylt och marmelad.
  Foto: Arne Adler

  Spättekaka - ett skånemåste.
  Foto: Arne Adler

  Från piren i Kivik ser man mot Buhres prisbelönade fiskbutiksbyggnad, med restaurangen intill.
  Foto: Arne Adler

  Cecilia Buhre ursäktar utbudet som är betydligt mindre än när Österlens sommarnjutare hör till kunderna. Men ändå bjuder fiskdisken massor av fisk, skaldjur och rätter, så färgglatt arrangerat och med så rik variation att aptiten omedelbart retas.

  – Vi ska helt enkelt ha något för alla, säger Cecilia som tillsammans med sin man Sven-Göran äger Buhres Fisk på kajen i Kivik. Här finns råvaror för kunder som vill laga mat från grunden, halvfärdigt, det vill säga fileat och pannklart, för dem som vill tillaga hemma, och helt färdigt för dem som känner för en bekväm middag.

  Sven-Göran, från början fiskare precis som sin far före honom, känner Östersjöns fisksorter och är mycket mån om att erbjuda östersjölax, ål, piggvar, sill, hälleflundra med mera. Affären har eget rökeri, och eftersom vi är i Skåne finns självklart rätter av rökt och luad ål och varmrökt lax.

  Recept från Buhre
  (klicka på länkarna för att öppna recepten)

  Buhres soppa på fisk och skaldjur
  Kräftfylld laxfilé med gräddig dillsås
  Skaldjurspaj

  Men vi åker söderut och inåt landet till Glemminge. Här står dörren öppen till Olof Viktors bageri och kafé och näsan kittlas av doften från nybakat bröd, kakor, marmelader och nybryggt kaffe.

  Vid långa bagarbordet möts vi av Martin Olsson och Kristina Lennartsson. De har varit uppe sedan arla morgonen och satt degar, knådat, expedierat brödkunder i gryningen och hållit Sveriges största vedeldade bageristenugn i gång. Det går åt 70 kilo ved per dygn att elda ugnen som gräddar cirka 100 limpor samtidigt.

  - Han måste vara galen, eller miljonär, lär bagarmästaren och kokboksförfattaren Jan Hedh ha utbrustit när han fick veta att grundaren Christer Alfredsson tänkte dra i gång rörelsen på en gård han köpt, ute på en åker i Glemminge på Österlen.

  - Han är bådadera, blev svaret.

  Bagerichefen Maria Olsson skrattar hjärtligt när hon berättar historien. Hon har varit med sedan den kaotiska början, som hon själv uttrycker det, inför konstrundan på Österlen påsken 2001 då hon, Jan Hedh och ett gäng andra entusiaster sparkade i gång verksamheten som nu drar ungefär 400 besökare varje dag under säsong.

  Här finns både bageri, butik och kafé i den kringbyggda skånegården. Jan Hedh besöker fortfarande Olof Viktors som konsult, inspiratör och utbildare. Många av hans recept i böckerna "Bröd" och "Sylt och marmelad" finns som produkter i Olof Viktors butik. Mest populärt är det vita surdegsbrödet. Det tar tid att göra, men smaken ger lön för mödan.

  Recept från Glimminge
  (klicka på länkarna för att öppna recepten)

  Mango-/yoghurtsglass
  Olof Viktors valnötskaka
  Saftig kräftmacka
  Tomatmarmelad

  NÄSTGÅRDS TILL ÖSTERLEN

  På Österlen åker man fort mellan delikatesserna. Överallt finns inspirerande gårdsbutiker, fler sommartid än under vintern. De säljer vad som odlats på hemmamarken eller åstadkommits nära vid. Här finns vårt urval av entusiaster, somliga även utanför Österlensgränsen. Ta kontakt innan du åker, så du vet att det är öppet.

  Oljan från Österlen
  På Gunnarshögs gård i närheten av Hammenhög pressas raps- och linolja. Båda oljorna kallpressas ur frön som
  ej genmodifierats. Säljs i gårdsbutiken, i nätbutiken och hos återförsäljare.
  www.gunnarshog.se

  Kul i Kåseberga
  Två mil öster om Ystad, i havskanten, ligger Kåseberga med Ales stenar, Sveriges största skeppssättning, häftig turistattraktion. Där finns också Kåseberga Fisk, där man kan köpa färdigrätter eller äta lunch vid borden ovan havsdyningarna.
  www.kaseberga-fisk.se

  Fruktpynt
  Behöver du en fruktig krans till dörren kan du göra ett stopp hos Susanne Hansen på Blomsterhörnan i Sjöbo. Kanske har hon
  en sådan hemma, precis som när vi stannade till.
  Tel 0416-128 22

  Paprika direkt
  Strax efter Peppinge finns Kåsebergaodlingen där Helén Larsson odlar grönsaker och bär att sälja i sin butik. Där finns paprika och tomat direkt ur grönskande växthus dit inga kemikalier släpps in.
  Tel: 0411-52 70 66, eller sök på Kåsebergaodlingen.

  Måna om djur och natur
  Ängavallens Gårds värdpar, Birgit och Rolf Axel Nordström bjuder ekologiskt från jord till bord. Allt i gårdsbutiken, korvar, skinkor och grönsaker är odlat och tillagat på gården. Även örtagård, restaurang, galleri, djur att titta på, hotell.
  www.angavallen.se

   

  Av: Sigmund Kaarstad

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!