• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Het på gröten

  Med alla nya flingor är det lätt att ge vardagen en smakstart. Här får du några heta gröttips och fyra recept du nog inte provat tidigare.

  Bovetegröt med rostade solrosfrön. Receptet hittar du på länken längst ner i artiklen.
  Foto: Patrick Cederman

  Dinkel är en vild form av vete med gott tuggmotstånd och smak med karaktär. Receptet finns längst ner i artikeln.

  Kort och gott om gröt:


  • Havre innehåller mer nyttigt fett än de andra sädesslagen och ger därför lite mer energi. Havregryn liksom rågflingor innehåller mycket nyttiga fibrer, betaglukaner, som sänker blodfetter och blodsocker.

  • Bovete innehåller mycket selen, mest för att det importeras från USA där det odlas i den selenrika amerikanska jordmånen. Selen är ett mineral som det kan vara svårt att få i sig tillräckligt av. Bovete är också det av sädesslagen som innehåller mest magnesium.
  Dessutom lågt GI.

  • Psylliumfrön används på samma sätt som linfrö. Ett geléhölje bildas runt fröet och sedan går det opåverkat genom tarmkanalen – och gör gott.

  • Quinoa finns nu som flingor att köpa i hälsokosten. Är fröet av en mållväxt och innehåller dubbelt så mycket järn som de nyttiga sädesslagen. Det innehåller ungefär lika mycket protein, men det är av bättre kvalitet och liknar kroppens eget. Bra för veganer.

  Glöm inte C till gröten

  Alla gryn och flingor innehåller mycket mineraler, speciellt järn. Men för att kunna tas upp av kroppen behöver järnet lite extra skjuts. Det får det av C-vitaminet. Därför är det viktigt att en grötfrukost innehåller frukt eller bär. Det järn som finns i kött är av en annan typ än det vegetabiliska och kroppen har enklare att ta upp det.

  För resten…

  Släng inte grötresten, stek den som man gjorde förr. Det är ett avsteg från den hälsosamma linjen, men varför inte för en gångs skull! Gröten behöver sätta sig några timmar i kylen. Skär den i skivor och stek i mycket fett på låg värme så att gröten får en god stekyta. Avnjut med socker, lönnsirap eller vanlig sirap.

  Frälst på gröt

  Vill du ha fler idéer? Frälsningsarméns nyutgivna "Grötboken" är en ljuvligt läcker kokbok med 61 recept. Samtidigt som du gör en god gärning mot din egen mage stöder du Frälsningsarméns arbete bland behövande.
  Recepten har samlats ihop av grötkännaren Jonas Jonsson. Hans webbplats kan du besöka på www.grot.se.

  Av: Anette Sievers

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!