• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Italien

  Sol, vackra vyer, välkomnande människor och inte minst fantastisk mat och dryck. Inte undra på att Apulien kallas Edens lustgård. Här får du recepten från Italiens klack.

  Utmed kustens alla byar och städer är det lika naturligt att angöra restaurangen med båt som att köra dit i bil, som här på Ristorante Mare Chiaro i hamnstaden Gallipoli.
  Foto: Sigmund Kaarstad

  Staden Alberobello är känd för dess unika kägelformade hus byggda i sten.
  Foto: Sigmund Kaarstad

  Apulien flödar bokstavligen över av mjölk och honung. Mjölken från korna, getterna och fåren blir till njutbara ostar, färska eller lagrade.
  Honungen används bland annat i smaskiga bakelser. Men allra mest flödar olivoljan och vinet i denna flacka, bördiga trakt utmed Adriatiska havet.
  – Ni måste använda olja, säger signorina Nina på turistgården Villa Saragambetta i trakten av Conversano, söder om Bari.
  – Mycket olja, upprepar hon och låter strålen flöda ur stora flaskan över den inbakade pizzan. Med händerna stryker hon ut oljan över hela degen. Ingen fjuttig pensel här, inte!

  Olivskogar

  Oliverna är regionens viktigaste inkomstkälla. Här finns härliga, välordnade skogar av träd där oliverna nu på hösten är på väg att skifta från grönt till en violett mogen ton.

  I övrigt är det vetet, grönsakerna och fisken som bildar basen för regionens rustika och enkla mat. Av vetet, mest durumvete, görs fortfarande hemgjord pasta.

  På Mazzeria San Martino, en lantgård omgärdad av en svalkande, vitkalkad mur undervisar Anna Rita i konsten att forma pasta runt en stickpinne. Pastafasonen fenescecchie är typisk för denna del av Apulien. En annan kallas oreccehiette och den kläms ut med tummen så att den får formen av en öronsnäcka.

  Kvinnor lagar, män skryter

  Det är kvinnorna som lagar maten men det är ofta männen som serverar och skryter med den. Och får berömmet.
  Många kulturer har sköljt över denna del av Italien. Här har funnits greker, som ju är närmaste granne i öster, turkar, egyptier,
  libaneser, araber. Maten återspeglar denna härliga blandning av vad vi i dag skulle kalla cross over. Men som folket i Apulien har gjort till sin alldeles egna matkultur. Som vi helst njuter under olivträden, eller på en öppen terrass med ett glas vin i trädgården.

  RESA DIT
  Italiens klack hittar du vanligtvis inte i svenska charterresebyråers kataloger. Den resa jag gjorde var en specialresa arrangerad av Svenska
  Expertresor. En veckas rundresa till matställen som visade upp lokal mat och matkultur samt vinprovningar kostade förra hösten ungefär
  17 500 kronor per person, inklusive transporter och hotell.

  Flyg: Man kan flyga från Sverige med tre flygbolag; Alitalia, Lufthansa och SAS. Alla med mellanlandning i Milano om man flyger till Bari. Vill man längre söderut flyger man till Brindisi med byte i Rom.
  Sajter där du kan söka individuella flygbiljetter: www.lastminute.com, www.travelstart.se, www.kelkoo.se
  Det lönar sig lägga tid på att leta biljett eftersom priserna varierar en hel del. Enbart flyg tur och retur kostade i början på oktober från 4 000 kronor till 12 000 kronor.

  Tåg: Ett annat sätt att ta sig till Apulien är att ta en charterresa till Rom, och därifrån ta tåget från centralstationen Termini. En resa som erbjuder vackra vyer och tar 6–7 timmar till Bari. Pris drygt 300 kronor per person. Kolla tågtider och priser på www.trenitalia.com

  Hotell, och många andra tips finns på Italienska turistbyrån, www.enit.it
  Vill du ut och bo på landet kan du söka på: www.rent-holiday-homes.com

  RECEPT (klicka på det du vill ha)
  Oreccehiette - öronsnäckor från Apulien
  Musselgratäng med potatis och ris
  Gratinerade musslor som i Gallipoli
  Bruschetta från Locorotundo
  Mazariner som i Bari
  Pecorino på rucolabädd
  Signora Giovannas paprikamarmelad
  Biffstek med rostad chili och bönmos på vita bönor
  Fikonglass på fikonmarmelad

  Av: Sigmund Kaarstad

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!