• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kvänum i Västergötland

  Köksvägen. Följ med på en kulinarisk resa genom Sverige! Vi har nosat oss fram till pärlorna längs landets köksväg. Först ut är västgötska Kvänum.

  Pub Gategården håller till i den här nyrustade gamla ladan.
  Foto: Arne Adler

  Det är full fart i köket i en lagård mitt i bördiga Västergötland. Kocken Lars Barrljung lagar rustika rätter som lockar byborna till en gemytlig pubkväll.

  Även mitt i senvinterns snöyra blommar kreativiteten på Varaslätten i Västergötland.
  Mitt ute på landsbygden, strax utmed E20 mellan Skara och Vara, ligger Pub Gategården inrymd i en nyrustad gammal lagård och håller öppet för grannar och folk i trakten varje torsdagskväll.

  Då lagar kocken Lars Barrljung robusta pubrätter som passar till ett glas öl eller vin. Allra helst väljer han rätter som kan göras på råvaror han hittar i närområdet, vilket inte alls tycks svårt eftersom det inom detta rika odlingslandskap finns gott om kött, grönsaker, spannmål, frukt och bär samt fisk från både Vänern och Vättern.

  Det var efter mycket planering och renovering som ägarna Claes och Annica Wernerson förra hösten öppnade den gamla gården de köpt för aktiviteter med mat och dryck.

  I lagårdsbyggnadens ena ände finns plats för ett minibryggeri som så småningom ska förse pubgästerna med hembryggt öl.
  Köket ligger välkomnande öppet mitt på längan vilket inbjuder till prat med kocken över serveringsdisken.

  På höskullen finns en liten konferenssal och ytterligare en matsal. Men lukten av torrhö har fejats bort, numera är det aptitretande dofter från köket som fyller byggnaden. Bland aktiviteterna finns matlagningskurser, konferenser och smakprovningstillfällen för både dryckes- och chokladhugade.

  Den gamla Gategården från 1833 har delats i tre gårdar med tiden, berättar Lennart Johnsson, som äger granngården där han föder upp köttdjur.

  I denna gamla, levande jordbruksbygd mellan Vänern och Vättern hör mat och hantverk till huvudnäringarna. Claes och Annica Wernerson ingår som företagare i nätverket Köksriket. Köksriket drivs av 14 företag, alla med anknytning till köket, och fem kommuner. Inom riket ryms köksleverantörer, vitvarutillverkare, porslins- och husgerådstillverkare, hustillverkare och restauranger där lokala råvaror och hög kvalitet är ett signum. Claes innehar dessutom Västra Gastronomiska Akademiens bestick no 8.

  Recept från Kvänum:
  (Klicka på en maträtt för att få receptet)

  Speltknäcke med dill och kummin
  Äppel- och jordärtskockssoppa
  Snurrbaguetter av cibattatyp
  Kåldolmar med speltvetekorn
  Mandelskorpor med hackad choklad
  Hasselnötsbondkakor

  MISSA INTE DET SOM FINNS NÄSTGÅRDS:
  Om du gör ett pubbesök hos Qvänum Mat och Malt på Varaslätten har du nära till andra intressanta upplevelser som har med mat och kök att göra. Här är ett axplock.

  Trivsamt i köket

  I karakteristiska Kökets hus i Kvänum har kökstillverkaren Kvänum kök sin utställning. Husfrun Birgit Johnsson bakar bullar och kakor till husets kafé, samtidigt som hon gör det trivsamt i utställningsköken, här med köket Dalby i rökgrå färg och bänkskiva i vitpigmenterad ek. www.kvanum.com

  Wästgötaspelt

  Speltvete är en gammal vetesort med mer protein och högre halt av viktiga aminosyror än vad som finns i vanligt vete. Lars Barrljung köper speltvete från Wästgötarna, en ekonomisk förening vars huvudsakliga syfte är att göra det möjligt för medlemmarna att odla gamla sädesslag. På medlemmarnas gårdar odlas ett 20-tal olika spannmålssorter, vissa med rötterna i stenåldern. Allt odlas ekologiskt och förädlas i samarbete med Levene kvarn utanför Vara.
  www.wastgotarna.se

  Fint lamm i Vedum

  Bitterna Lamm i Vedum är en fårgård med ett hundratal svenska finullsfår. Gården har gårdsbutik med charkavdelning med egenproducerade lammprodukter, sköna ylletröjor, fårskinnsfällar för bilen med mera. Man kan även bo på lantgård här (www.bopalantgard.org), gården har 16 gästbäddar i ett eget hus från 1880-talet. www.bitternalamm.nu

  Gårdsmejeri i Påverås

  I Påverås gårdsmejeri strax utanför Falköping säljer Elisabet Andersson sedan sex år ett tiotal ostsorter som hon ystat på mjölk från jerseykor och fjällkor. Hon gör allt själv, från mjölkning till ystning och försäljning.
  www.paverasgardsmejeri.nu

  Bo i jugendpalats

  På Varaslätten bor man ståndsmässigt på jugendpalatset Bjertorp slott, alldeles invid golfbanan (www.bjertorpslott.se) Eller modernt och affärsmässigt bekvämt på nya Lumber & Karle i Kvänum, med gedigna ljuskronor i foajén och bowling i källaren. www.lumberkarle.se

  Gårdsslakteri i Bjurum

  Magnussons kött & chark i Bjurum strax norr om Falköping har butiksförsäljning av kött och korv från det egna gårdsslakteriet. De var först med småskalig slakt för ungefär 20 år sedan och deras slakteri är numera en referensanläggning för Livsmedelsverket. 1–2 april bjuder Falbygdens Mat & kultur in till Vårfrumäss, vårmarknad på gården.
  www.magnussons.se

  Lagrade godbitar

  Falbygdens ost i utkanten av Falköping lagrar och säljer ost sedan 1878. Prästosten 1878 extra stark är butikens godbit med 18 månaders lagring. Butikens stora sortiment inkluderar också delikatesser som bröd, kex och marmelader som gör ostbjudningen komplett. Intill butiken finns kafé där man kan köpa ost till fikat.
  www.falbygdenssost.se

  Mer närproducerat

  Söker du mer närproducerad mat mitt i Västra Götaland går det att leta bland drygt 30 medlemmar som inom en ekonomisk förening producerar allt från sparris och speltmjöl till pumpor och fårfioler.
  www.narproducerat.se

  Av: Sigmund Kaarstad

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!