• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Lilla julmatskolan

    De flesta av julbordets traditionella läckerheter finns att köpa färdiga. Tycker du ändå att hemlagat är bäst får du här några enkla hållpunkter.

    Numera finns färdiglagad och till och med färdigskivad skinka att köpa i vanliga butiker.

    Färsk grönkål.

    Revbensspjäll
    Gnid in med salt och peppar. Tjocka spjäll kan även ligga med salt över natten om spjället önskas aningen rimmat. Stek i långpanna på nedre falsen i 175 grader cirka 1 1/2 timme. Använd provnål.
    Tunna spjäll mitt i ugnen i 200 grader 30–45 minuter. Använd provnål.
    Kan slutligen penslas med glaze och grillas till fin yta under ugnsgrill.

    Julskinka
    Koka: Skölj av skinkan, sätt i en kötttermometer så att spetsen står mitt i skinkan. Lägg i en rymlig kastrull och häll på kokande vatten. Sjud cirka 60 minuter per kilo skinka. Ta upp skinkan när köttermometern visar 70–75 grader. Spadet kan kokas in och användas till dopp i grytan eller till grönkålssoppa.

    Ugnsbaka: Skölj av skinkan. Linda in den i alfolie. Stick in en köttermometer så att spetsen står mitt i skinkan.
    Lägg skinkan på galler i långpannan. Baka på nedre falsen i 175 grader
    1–1 3/4 timme per kilo skinka. Ta ut skinkan när köttermometern visar 70–75 grader.

    Griljera: Ta svålen av den kokta skinkan. Lägg skinkan i en långpanna. Blanda samman 1 ägg,
    3 msk senap och 1 tsk strösocker. Pensla blandningen på skinkan. Strö på brödet. Baka skinkan i ugnen i
    200 grader tills ytan fått gyllene färg.

    Köttbullar till många i ugn

    Späd 800 g köttfärs med en blandning av 1 1/4 dl ströbröd och 1 msk potatismjöl utrört och svällt i 4 dl vatten,
    2 ägg, 1 1/2 tsk salt och 1/2 tsk svartpeppar. Forma bullar och lägg dem tätt i väl smord långpanna.
    Stek på nedre falsen i ugn i 250 grader 9 minuter. Dra ut pannan och vänd bullarna med stekspade. Flytta upp pannan på mittfalsen. Stek ytterligare 5 minuter, skaka om bullarna i pannan. Stek ytterligare 12 minuter. Lägg upp bullarna.

    Kalkon
    Pensla kalkonen under stekningen med smält smör, gärna med paprika eller kinesisk soja. Hel minikalkon i långpanna på nedre falsen i 175 grader 2–2 1/2 timme. Hel stor kalkon i långpanna på nedre falsen i 175 grader cirka 50 minuter per kilo.

    Struts
    Stek filén i en långpanna mitt i ugnen i 125 grader 1–1 1/2 timme. Låt den vila 15 minuter innan den skärs upp.

    Ripa
    Skär loss brösten från skrovet. Koka buljong på skrovet, späd buljongen med grädde eller creme fraiche och red med mjöl utrört i lite vatten till en gräddsås. Smaka av med getmesost, krossade enbär och rönnbärsgelé. Bryn ripbrösten hastigt i smör och baka dem färdiga i ugnen i 225 grader 2-3 minuter, köttet ska inte vara genomstekt utan rosa. Salta och peppra.

    Lutfisk
    Se tillagningsråd på förpackningen. Men vattna ur fisken minst en timme, gärna flera timmar, i rikligt med kallt vatten. Byt några gånger. Detta trots att det står på paketet att fisken är färdig att användas. Servera med stekta bacontärningar eller fläsktärningar i sitt flott och grön ärtpuré.

    Grava lax
    Till 1 kg lax, mellanbit, behövs 3 tsk grovkrossad vitpeppar, 1/2 dl salt, knappt 1/2 dl strösocker och 2 knippor dill. Strö saltblandningen under, mest emellan och över de två filébitarna som läggs med köttsidorna mot varandra. Täck fatet och sätt laxen kallt 2 dygn. Vänd ett par gånger under tiden.

    Janssons frestelse
    Grovstrimlad potatis varvas med tunnskivad lök och ansjovisfiléer i ugnssäker form. Häll på grädde och lite
    ansjovisspad till hälften upp på potatisarna. Ströbröd över och smörklickar. Grädda mitt i eller på nedre falsen i ugn i 225 grader cirka 45 minuter, tills potatisen är mjuk.

    Ättikslag till stekt strömming
    Stek bröade strömmingar, varva dem med tunna rödlöksringar och dill. Häll över en kall, kokt lag av
    2 1/2-3 dl vatten, 3/4 dl ättik-sprit, 1/2 dl strösocker, 5 kryddpepparkorn och 2 lagerblad.

    Färsk grönkål
    Skölj bladen i rikligt med vatten. Repa bladen från de grova stjälkarna. Koka bladen i en bottenskyla med vatten under tätt lock i en rymlig kastrull tills bladen faller samman, cirka 15 minuter. Häll bort vattnet. Hacka grönkålen med kniv eller i matberedare och använd i soppor eller stuvningar.

     

    Av: Sigmund Kaarstad

  • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!