• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • En bit falukorv - av en bästa

  Det är gott med falukorv. Och allra bäst smakar den som är gjord efter det ursprungliga receptet. Recepten på två nykomponerade falukorvsmåltider får du på köpet.

  Falu koppargruva; behovet av linor gjorda av oxhud ledde till ett överskott av kött som i sin tur födde originalreceptet på falukorv.

  En helt sagolik korvrätt, mos, korv och vitkål har skapats av Ingemar Eberstål från Falun. Receptet hittar du här nedan.

  Så klassisk så man smäller av. Kokt falukorv med pepparrotssås. Ursinnigt gott faktiskt.Även det receptet hittar du längre ner i artikeln.

  Det ursprungliga receptet föddes ur behovet att förvara stora mängder oxkött som blev över då man behövde skinnen till linor i Falu koppargruva.

  Från hela landet traskade oxarna mot Falun för att omvandlas till flätade linor och falukorv. Falu koppargruva behövde skinn i mängder. Det gick åt drygt 1 1/2 oxe till en meter lina och gruvan var vid den här tiden (1600-talet) 250 meter djup. Linan flätades och sedan svingade sig gruvarbetarna upp och ner i avgrunden medelst armkrok runt repet och sparkar mot bergväggen. I munnen höll de brinnande bloss.

  Av oxköttet lärde tyskarna svenskarna att göra falukorv. Och den mest ursprungliga av dem alla är den som Melkers gör i Falun. Receptet är från 1870-talet.

  Men skulle du av någon anledning inte hitta just Melkers så kan jag lova att det går väldigt bra med de flesta andra modellerna också.

  Stekt falukorv med stuvad vitkål och potatispuré

  4 portioner

  800 g skalad potatis, gärna mandel-
  potatis, King Edward eller Bellona
  2 tsk salt
  2 dl mjölk, varm
  50 g smör
  100 g rökt skinka, skuren i små tärningar
  1/2 dl hackad persilja
  100 g riven Västerbottensost
  1 tsk salt
  1 krm vitpeppar

  Stuvad vitkål:
  3 dl hönsbuljong
  1 lagerblad
  1 liten gul lök, hackad
  50 g rökt skinka eller bacon, tärnad
  500 g vitkål, skuren i 2 cm tjocka strimlor
  1 dl grädde (valfri fetthalt)
  1 dl creme fraiche (kokbar)
  lite maizenamjöl
  salt
  svartpeppar
  600 g falukorv, skuren i skivor eller bitar på längden
  smör

  Så här gör du:
  Häll vatten och salt på potatisen och låt den koka mjuk i cirka 30 minuter. Har du bråttom, dela potatisen innan den kokas. Häll av vattnet och mosa potatisen med elvisp. Tillsätt mjölk och smör. Vispa till slät puré.
  Rör ner skinka, persilja och ost. Smaka av med salt och peppar. Koka upp buljongen med lagerblad, lök och skinka. Tillsätt vitkålen och låt bräsera på svag värme 5-10 minuter eller tills den känns mjuk. Ta upp vitkålen och tillsätt gräddsorterna i buljongen. Låt koka ihop något eller red av med en aning maizenamjöl. Smaka av med salt och peppar. Stek falukorven i smör, cirka 2-3 minuter på varje sida.

  Kokt falukorv med pepparrotssås

  1-2 portioner

  150-200 g falukorv
  1 dl vatten
  1/2 buljongtärning, grönsaks- eller kött-
  1 skivad gul lök
  1 persiljekvist

  Sås:
  1 msk smör
  1 msk vetemjöl
  1 1/2 dl mjölk
  1/2 dl korvspad
  riven pepparrot
  salt
  svartpeppar

  Så här gör du:
  Dra skinnet av korven och lägg den hel eller i skivor i en kastrull. Tillsätt vatten, buljongtärning, lök och persilja. Låt korven sjuda tills den blir het. Fräs smör och mjöl till såsen. Späd med vätskorna och låt såsen koka några minuter. Smaka av med pepparrot, salt och svartpeppar.

  Av: Lise-Lott Andersson

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!