Regissören bakom slöjan

Haifaa Al Mansour gjorde succé med filmen [i]Den gröna cykeln[/i], på fredag har hennes nya film [i]En kvinnas val[/i] premiär. Se trailern här!

Under arbetet med sin debutfilm 2012 fick Haifaa Al Mansour, Saudiarabiens första kvinnliga filmregissör någonsin, arbeta via walkie-talkie, gömd i en skåpbil. Strikta religiösa lagar förbjöd henne att vistas tillsammans med männen på inspelningsplatsen.

Filmen Den gröna cykeln visades aldrig i Saudiarabien, men gjorde internationell succé. Nu, åtta år senare, är det tillåtet för kvinnor att både köra bil och cykla på offentlig plats, om än endast i sällskap av en manlig släkting. Och regissören har själv blivit en förebild och en stark röst för förändring i hemlandet.

Haifaa Al Mansours nya film En kvinnas val kretsar kring Maryam, en ambitiös ung läkare som motarbetas av såväl politiker som manliga patienter. Efter att ha vägrats resetillstånd för en internationell konferens beslutar hon att kandidera till kommunens lokalval. Men först måste hon övertala sina skeptiska systrar, som är festfixare och bröllopsfotografer, att använda familjeföretaget för att driva kampanjen …

En kvinnas val är en rättfram, fin och överraskande humoristisk berättelse från ett land vi sällan ser skildrat på film. Biopremiär den 6 mars. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top