Modejouren hjälper Kersti att hitta …

Sportiga plagg för Gotlandssemestern, klassiskt för sommaren i stan och festfina kläder till sommarpartyn.

Kort om kersti sundberg

Bor: Stockholm.
Familj: Två vuxna söner, två barnbarn.
Intressen: Familj, vänner, kultur, antikviteter, second hand.
Stolt över: Mig själv och mina barnbarn.

Modejouren hjälper Kersti att hitta …
Modejouren: Ann-Kristin Rönnerbäck, Icakurirens reporter, Héléne Hagman, frisör och makeup­artist, Peter Knutson, fotograf, Hedvig Andér, modestylist, känd från SVT:s ”Go’kväll”.
Modejouren hjälper Kersti att hitta …
Före. Foto: Peter Knutson
Modejouren hjälper Kersti att hitta …
Sportigt till semestern. Stylisten Hedvig: Kersti är liten och nätt och kan ha flera lager kläder. Det här är praktiska plagg som inte skrynklar. Rymliga kläder, men med fin form. Foto: Peter Knutson
Modejouren hjälper Kersti att hitta …
Festfint. Stylisten Hedvig: Det är bättre att använda omönstrade plagg när man är lite äldre. Stormönstrat blir lätt tantigt. Foto: Peter Knutson.
Modejouren hjälper Kersti att hitta …
Klassiskt i stan. Stylisten Hedvig: Kersti har en grafisk profil för sommar i stan. Ett par mjuka, sköna bomullsbyxor är perfekt när man går på restaurang. Foto: Peter Knutson.

Problem: Kersti har massor med vackra second hand- eller så kallade vintageplagg hemma i garderoben. Nu vill hon ha hjälp att mixa plaggen med sommarens nyheter. Kersti vill också få hjälp med en klassisk stil som passar hennes ålder.

Kroppsform: Liten och nätt, timglasfigur.

 

Kersti är en passionerad samlare, ständigt på jakt efter nya fynd. Nu vill hon ha hjälp att mixa sina gamla plagg med sommarens mode.

Kersti Sundberg samlar på allt som är kvalitet – från gamla knypplade spetsar till antika broscher och handsydda vintageblusar.
Men hennes stora passion i livet har också blivit hennes största bekymmer. Hon samlar gärna på sig nytt, men slänger sällan det gamla.
– Jag kan bara inte kasta! Allt som är vackert intresserar mig; vackra ord, vacker musik och vackra kläder.
Hemma är det ständigt kaos, vilka skåp eller lådor hon än öppnar ramlar det ut grejer. Och dessutom gillar hon att hänga kläder på väggarna.
– Jag får inte plats själv längre… En vän frågade mig lite på skoj om jag hade en boutique hemma i köket och min son har gett mig flera vinkar, nu senast fick jag en bok som handlar om hur man gör för att rensa i röran.
 

Kersti som är född och uppvuxen på södra Gotland fick redan som barn lära sig att vara aktsam med saker och ta vara på det som gick att spara.
– Min 83-åriga mamma samlar till och med på gamla konservburkar så visst är det ett släktdrag, konstaterar Kersti.
Kersti handlar näs­tan alla sina kläder på rea, second hand eller på loppmarknader för halva priset. Hon tycker det är tråkigt att så många slänger prylar som fungerar, bara för att få köpa nytt.
Gotland lämnade hon redan för fyrtio år sedan när hon gifte sig med sin ungdomskärlek och följde med honom till Stockholm. Men rötterna finns fortfarande kvar på ön. I Visby har hon ett radhus där hon gärna semestrar.
Efter skilsmässan i början på 90-talet var Kersti redo för en ny start i livet. En annons i en tidning, där en amerikansk familj sökte au pair, gjorde att hon hamnade i New York.
– Jag hann aldrig arbeta som au pair när jag var ung, eftersom jag bara var 22 år när jag fick mitt första barn. Så jobbet som barnflicka var en sorts frigörelse, jag tog igen det jag hade missat.

Första anställningen handlade om att sköta om två små flickor och en mormor som var född i Sverige.
Nästa jobb var som sällskapsdam åt en 100-årig dam på 5:e avenyn.
– Det var en helt fantastisk kvinna! Vilka roliga släktingar hon hade och vilka härliga fester… Bara att bo i New York var en underbar upplevelse. I drygt ett år var jag där och det har jag aldrig ångrat.
Numera reser hon gärna med sina kära barnbarn Ebba och John. I sommar fyller Ebba 14 och har önskat sig en resa med farmor Kersti till Paris.
– Tänk att få göra det här med henne… Det ska bli sååå roligt. Ju äldre jag blir, desto viktigare är det med relationer. Det är också oerhört viktigt att inte skjuta upp sina drömmar.

En dröm som Kersti burit på länge är att hitta en lokal och sälja ut en del av sina gamla kläder och prylar. En annan att få vara med i Modejouren och få hjälp att hitta kläder som passar hennes ålder och smarta tips hur man kan mixa vintagekläder med nytt mode.
– Det är svårt att hitta kläder som inte är ungdomsmode. Själv vill jag inte se ut som en förvuxen tonåring. Jag vill ha en stil värdig min ålder, det är fint att bli gammal.

 

Hedvig om att handla vintage…

Finessen med att köpa second hand är att hitta fina märken, märken som man i vanliga fall inte har råd att köpa.
Plagg i hög kvalitet går alltid att få ordning på, det kan vara värt att byta både blixtlås och knappar om det är en fin vara.

Vilka kläder kan man fynda?

– Festkläder är jättebra för de är ofta fräscha och inte så använda.
– Accessoarer som skärp, smycken, sjalar. De blir en krydda på vilket plagg som helst.

Varför inte fynda en blombrosch, sätt dit en klämma så kan du även ha den i håret.
– Ytterplagg i god kvalitet. Skor, speciellt flotta festskor i exklusiva märken.

Hur ska man tänka till vardags?
– Det är väl som med allt annat – less is more. Man ska inte ösa på för mycket vintage för då kan det bli fel. Vintage får bli det lilla läckra som höjer känslan. 

Och till fest?
– Då kan man ta i lite extra med stor frisyr, jätteörhängen och en välsittande coutureklänning.
 

Kerstis nya hår och 50+ makeup

Kersti vill inte klippa sitt långa raka hår, däremot kan hon tänka sig en ny färg och slingor.
Frisör- och make­upartisten Héléne Hagman:

  • Med åren blir håret tunnare och sprödare och får en annan spänst och lyster. Därför är det viktigt att vårda håret och välja rätt produkter för sprött och torrt hår.

Kersti har mycket hår, med många tunna fina hårstrån. Jag har klippt och toppat håret, men annars jobbat mest med färg.

  • Jag har använt en kopparton som bas och lagt till guldiga och kastanjefärgade slingor för att få fina skiftningar. Dessutom har jag varierat storleken på slingorna för att skapa mer liv i håret.
  • Vid 50+ ska man vara försiktig med hårda mörka färger närmast ansiktet.

Makeup
Man måste lägga ner mer tid på makeupen när man blir äldre. Ska det gå snabbt är det bäst att bara använda mascara.

Till vardags:

  • Foundation med pensel.
  • Ljusbeige ögonskugga.
  • Läppstift.
  • Solpuder.
     

Till fest:

  • Matcha gärna festmake­upen med kläderna.
  • Till en generös mun – mörkt läppstift, till en liten mun – ljust läppstift.
     

Vill du också bli stylad av Modejouren?

 Modejouren bjuder på professionell klädstyling, hår och makeup en hel dag i Stockholm. Övriga kostnader som till exempel resor och övernattning betalas av modellen.
Skriv till oss och berätta vad du vill ha hjälp med. Skicka med ett foto i helfigur och en porträttbild. Ange storlek, längd och vikt. Glöm inte att skriva namn, adress och telefonnummer.
Skicka ditt brev till:
Modejouren, Box 6630,
113 84 Stockholm.
Eller mejla: modejouren@formapg.se

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top