Välgörenhet

Nu lanserar Icakuriren en välgörenhetssektion tillsammans med Bidra.nu. Läs om Agneta och Annika som driver välgörenhetssajten Bidra.nu.

Garanterar säkra insamlingar

SFI (Stiftelsen för insamlingskontroll)

Utfärdar sjusiffriga 90-konton som endast får användas av stiftelser, ideella föreningar och trossamfund som SFI godkänt.
Huvudmän: arbetsmarknadens centralorganisationer.
Observera att konton som börjar på 91, 92, etcetera, inte är så kallade 90-konton.

FRII (Frivilligorganisationernas insamlingsråd)

Består av 80 medlemsorganisationer och arbetar för etisk och professionell insamling, bättre villkor för frivilligarbetare och för att få bort oseriösa insamlingar

Välgörenhet
Annika Unger, även hon upphovsman till Bidra.nu.
Foto: Janne Danielsson
Välgörenhet
Bidra.nu underlättar för dig som vill donera pengar.
Foto: Janne Danielsson

Idén föddes förra hösten och nyligen föddes deras nya välgörenhetssajt. Men Agneta Falkenberg och Annika Unger har känt varandra ända sedan 80-talet.

Då jobbade de som ekonom respektive ingenjör. Sedan blev det familjeliv med män, barn och hundar.

Båda var hemarbetande då tanken på ett gemensamt projekt började gro förra hösten. Barnen hade då blivit halvstora och plötsligt fanns lite tid över.

– Vi brainstormade tusen olika idéer innan vi kom på Bidra.nu, säger Annika Unger.

– Vi har båda arbetat inom den kommersiella världen. Nu ville vi jobba med andra värderingar än bara pengar, förklarar Agneta Falkenberg.

Sajten Bidra.nu samlar information om en mängd olika välgörenhetsorganisationer inom flera olika genrer:

Barn och ungdom, fattigdom och utveckling, forskning och sjukdom, funktionshinder, mänskliga rättigheter, natur, miljö och djur, och utsatta människor i Sverige.

Tanken är att underlätta för den som vill donera pengar. Här är det lätt att gå in och kolla upp olika organisationer för att hitta en som man själv vill stötta.

Annika och Agneta är övertygade att välgörenhet är en ny trend i Sverige och att svenskarna blir allt mer medvetna om att mycket arbete utförs av frivilligorganisationer – och vill bidra själva.

– Men många tror fortfarande att all forskning, till exempel inom cancer, finansieras av staten. Men det mesta av forskningen betalas av donationer.

För att en organisation ska få vara med kontrollerar Bidra.nu att den är seriös. De flesta organisationer på sajten har ett 90-kontonummer och är medlemmar i frivilligorganisationernas branschorgan FRII (se ruta).

– I Sverige har ordet välgörenhet haft något fult över sig och det vill vi ändra på. För oss handlar det om samhällsengagemang.

Även små bidrag är viktiga och har man mer tid än pengar finns det alltid gott om volontärarbeten, säger Annika.

Hon och Agneta jobbar ideellt, “mer än heltid, det här är vår hobby och vi vill så mycket” och samlar inte in pengar själva.

De förmedlar endast kontakt med de organisationer som tar emot och de som vill skänka.

– En kvinna i Skåne mejlade till oss. Hon hade sytt fantastiska lapptäcken som hon vill skänka till välgörenhet.

Vi tipsade henne om Stiftelsen för Astrid Lindgrens Barnsjukhus samt Ronald McDonald Barnfond som driver familjehotell där familjer till svårt sjuka barn kan bo under tiden barnet får vård.

Att skicka täckena till Afrika hade inte varit lika stor nytta, där behövs annan hjälp, berättar Agneta.

Av: Kersti Byström

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top