Johan Croneman: Man måste väl få byta åsikt utan att bli kallad opportunist?

Det kan ju vara debattklimatet som är sjukt också, sjukt dåligt...

Får man byta åsikt? Nej, verkligen inte, det anses både opassande och opålitligt, ett svek rent av. Iallafall när det kommer till politik.

Det är märkligt. Byter man åsikt efter att man fått oerhört mycket kritik så kallas det att pudla. Man svänger för att kritiken blivit för tuff – om man egentligen bytt åsikt (igen) eller bara fegar ur spelar ingen roll. Det är fult att pudla, skämmigt, som det heter. Alla skrattar och pekar finger, med viss rätt. “Han byter åsikt som vi andra byter skjorta.” Man blir en opportunist.

Min grundinställning är annars att vi alla skulle må bra av att då och då ompröva våra gamla ståndpunkter, kanske plugga på lite extra, lyssna på motståndarna, sätta sig in i en fråga lite grundligare och sedan kanske revidera sin uppfattning. Om nödvändigt. Är inte det något väldigt positivt? Det borde det väl vara?

Men det är inte riktigt så, ändå.

Om man byter åsikt och/eller omprövar gamla ställningstaganden, efter en noggrann självrannsakan, så anses det trots det visa på svaghet.

Man kan ha diskuterat en sak under lång tid, man har försvarat sina ståndpunkter, efter några månader inser man att man måste pröva sina argument, kanske inser man att man haft fel.

Man hamnar snart i samma diskussion, blottar sina nya insikter och motståndarna kastar sig över dig: “Det där sade du inte för en månad sedan, då tyckte du ju tvärtom, hahaha, där fick jag dig!”

“Jag tror kanske att jag gjorde en missbedömning, när jag lyssnade och läste förstod jag att mina argument inte höll.”

“Vad var det jag sade!? Du hade fel, fel, fel. Nu måste du erkänna, det är pinsamt.”

Det är alltså fortfarande inte okej.

Du måste ställa dig upp, ungefär som i tv-programmet “Smartare än en femteklassare”, och högt erkänna – man skulle ju tro att ens gamla motståndare skulle jubla eller åtminstone vara lite halvnöjda över att man svängt över till deras sida, men icke. De är nu skadeglada, bortom all normal sinnlig glädje.

Det kan ju vara debattklimatet som är sjukt också, sjukt dåligt.

Jag tycker till skillnad från många andra svenska åsiktsmaskiner inte att debattklimatet är särskilt tufft och hårt. Det kan bli tuffare. Däremot är klimatet helt oresonligt och – vad värre är – oerhört personligt. Man är för eller emot en person, och exakt allt den personen säger och gör.

Ändrar hen åsikt, ja då jäklar blir det värre än någonsin. Debatten går från idiotisk till rent korkad. När blir “ompröva” på modet igen?

Kanske tar det till och med död på politikerföraktet, med politiker som erkänner att de kanske haft fel. Vilken befrielse.

Johan Croneman: Man måste väl få byta åsikt  utan att bli kallad opportunist?

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top