Inspireras – färgstark mix i prästgården

[b]MÖNSTERHEM[/b] Starka färger och etniska mönster ger liv åt Mettes och Jakobs drömhus. Med en mix av designklassiker, antikviteter och moderna inslag blev den charmiga prästbostaden ett ombonat hem.

Mette Schwartz Hansen bor med sin man Jakob och barnen Vera och Wilder i den gamla prästgården på Frederiksberg, men det krävde många visningar av flera hem innan den charmiga villan dök upp.

–Huset hade en mycket speciell anda och jag kunde genast se vår lilla familj bo här. Det var en fantastisk känsla efter så många års letande, säger Mette. 

De starka färgerna i hemmet ger energi till Mette. För den 38-åriga it-konsulten betyder det mycket att saker inte blir för sterila. Det måste finnas plats för liv och lyckliga dagar för familjen på fyra. 

Det är nu nästan fyra år sedan familjen flyttade in i den gamla prästbostaden.

Inspireras – färgstark mix i prästgården
Mattan har Mette hittat på en marknad och den italienska vintagelampan är köpt på nätet.
Foto: Anitta Behrendt

Återställde gömda golv

Villan från 1920 har renoverats kontinuerligt, men den största omvandlingen skedde när Mette flyttade in med sin familj. Det ursprungliga köket, som var både smalt och långt, har nu blivit en del av en större köksyta. 

Det har gjort hemmet mer funktionellt för en barnfamilj. Dessutom har de byggt en extra toalett. Mette och Jakob har även återställt de gamla golven som låg gömda under ett nyare parkettgolv. 

En av de saker som familjen valde att behålla från det gamla prästhemmet är den sex meter långa bänkskivan i köket. 

– Det påminner om att kökets uppgift var att serva hemmets många gäster, ­säger Mette.

Inspireras – färgstark mix i prästgården
Stora fönster ger ett härligt ljusinsläpp i köket. Svart köksinredning, dov grön väggfärg och ett ljust trägolv skapar harmoni. Foto: Anitta Behrendt
Inspireras – färgstark mix i prästgården
Väggfärgen i köket blir en lugn bas till den iögonfallande keramiken på hyllan. Husets ytskikt, material och färger är noga utvalda. Foto: Anitta Behrendt
Inspireras – färgstark mix i prästgården
Nytt och gammalt. Här samsas begagnade Y-stolar med ett stilrent bord från Ilva. Lampan är en reproduktion av Jo Hammerborg. Vas från Svenskt Tenn. Foto: Anitta Behrendt

Kärlekshyllning i köket

Ingenting lämnas till slumpen. De ursprungliga elementen i villan går hand i hand med den nya inredningen. Färg­valen är eleganta och materialen de använt är noga genomtänkta. 

Mette älskar att kombinera trä, keramik, metaller och olika tyger med danska designklassiker, antikviteter och moderna trender. 

Inspirationen hittar hon på olika håll i vardagen och särskilt under de många cykelturer genom staden som familjen brukar roa sig med. 

– Jag är speciellt förtjust i alla våra olika lampor, som tillsammans med de varma färgerna ger vårt hem både person­lighet och en mysig känsla, säger Mette. 

Familjens hem i den gamla prästgården har inneburit många minnesvärda upplevelser och ögonblick. 

Ett alldeles särskilt tillfälle som Mette alltid kommer att minnas och bära med sig utspelade sig i deras nyrenoverade kök. 

– Jag kommer aldrig att glömma när Jakob friade till mig i vårt kök med våra barn, säger Mette och ler. 

Inspireras – färgstark mix i prästgården
Efter otaliga besök i olika kakelbutiker föll valet till slut på marockansk klinker till badrumsgolvet. Foto: Anitta Behrendt
Inspireras – färgstark mix i prästgården
Det mörka väggkaklet harmonierar fint med duschinredning i mässing. Foto: Anitta Behrendt

Mettes 3 bästa renoveringstips

1. Ägna extra mycket tid åt de stora dragen för renoveringen med en arkitekt som kan se möjligheterna och inte låter sig begränsas av förändringar som verkar oöverskådliga. 

2. Prata med vänner, nära och kära, och hör vad de tycker. Du kommer att bli förvånad över hur många idéer människor kan ha när det inte gäller renovering av deras eget hem.

3. Om du ska bygga om, gör allt på en gång så slipper du damma ner hela huset fler gånger. 

 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top