Skapa rum i trädgården

Vintern är en bra tid för trädgårdsdrömmar. Planera nu så kan du bygga din trädgård rum för rum i vår och sommar.

Kort om Dan & Ann-Christin Rosenholm

Bor: Villa i Märsta.
Familj: Gifta, två barn.
Yrke: Journalister, författare och civilingenjörer.
Aktuell: Med nya boken ”Trädgårdsdesign i praktiken” (Ica bokförlag).
Sår i vår: Prydnadspumpor.
Planterar i vår: En ny perenn­rabatt med många sena sorter.

Skapa rum i trädgården
Rektangeln. Med en rektangel som grund kan man skapa ett uppbrutet öppet rum närmast huset och uteplatsen.
Skapa rum i trädgården
Ovalen. Det stora rummet har formen av en oval. Det lilla rummet uppe till vänster har cirkeln som grund.
Skapa rum i trädgården
Hjärtat. Den här trädgården har fått ett stort vardagsrum, delvis uppdelat i två delar. Man får omslutande mindre rum i de två tomthörnen.
Skapa rum i trädgården

Många drömmer om en trädgård full av rara rosor och spännande perenner. Men hur bra blir det om de naturliga förutsättningarna saknas? Man kanske har surjord eller bor på en sluttningstomt, som knappast är de bästa förutsättningarna för romantiska mormorsdrömmar.
– Jobba med det du har i stället för att jobba mot platsen. Det är både roligare och blir bättre, säger trädgårdsdesignern Dan Rosenholm, som tillsammans med sin fru och kollega Ann-Christin har skrivit boken ”Trädgårdsdesign i praktiken” (Ica bokförlag) som snart kommer ut.
Så hur börjar man? Tänk funktioner. Du vill kunna sitta någonstans och äta, barnen eller barnbarnen vill ha något att sysselsätta sig med och den entré du passerar flera gånger om dagen ska vara vacker. Ägna de platser du vistas mest på störst eftertanke.
Ett knep är att klippa ut små papperslappar som symboler och flytta runt dem på en karta över tomten. Gör lapparna proportionerligt stora. En annan metod att få överblick kan vara att bygga en modell av huset och den uteplats eller köksträdgård man kanske planerar – var passar den bäst in? Man kan också låta sig inspireras av en färdig skiss av ett trädgårdsrum, som någon av de tre ritningar du ser här nedan.
– På vintern är snön det absolut bästa hjälpmedlet. Gå ut i trädgården och trampa upp skissen. Då får du en perfekt överblick över hur det blir, säger Dan Rosenholm.
Sedan är det dags att gå in till köksbordet igen, bläddra i böcker och fundera över växtvalet. Vad ska bilda väggarna, golven och taken i de olika rummen i trädgården? Ta hänsyn till klimat och jordmån, men känn dig fri att experimentera. Det kanske inte ska vara gräs framför huset, utan en slingrande gång mellan marktäckande perenner.
Den slentriantänkta häcken kanske kan ersättas med ett flätat staket av vide med en klängväxt som blickfång. Och om du vill ha en klippt häck, välj något snabbväxande och lättskött som scharlakanshagtorn och måbär – ett par av Rosenholms tåligaste favoriter.
Tänk även tak i trädgården. Det finns massor med nya små träd som är vackra hela sommarhalvåret, med både vårblom och glödande höstfärg.
Men tänk också stammar, speciellt vid entrén där de kan utgöra ett dekorativt inslag även under vinterhalvåret. Vingbenved har korkliknande lister längs grenarna och den snabbväxande näverhäggen har blankt, gulbrun bark som flagnar.
Dröm fram trädgårdsrummen nu, när naturen sover. Då är du redo att sätta spaden i jorden så fort snön smälter och allting vaknar.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top