En försmak av vårblommorna

Tjuvstarta våren med blommande lökar. Det blir extra fint om du arrangerar dem i snirkliga koppar och glas, skåpfyndade hemma. Se alla fina vårblommor i bildspelet.

Så planterar du ut utblommade lökar

  • Klipp av den utblommade blomstängeln, men inte bladen. Annars lägger löken kraft på att utveckla frön.
  • Ställ undan lökkrukan svalt, men frostfritt. Vattna sparsamt.
  • Gräv ner lökarna så fort tjälen har gått ur jorden. Som en enkel riktlinje, ska djupet vara tre gånger lökens storlek. Det innebär att en hyacintlök som är 5 centimeter i diameter ska placeras på 15 cm djup. Gräv hellre för djupt än för grunt.
  • Placera gärna dina utblommade lökar i grupp i rabatten, speciellt om de är i samma färg eller matchar varandra. Då undviker du att rabatten ger ett splittrat intryck.
     

Det sparsamma ljuset så här års duger inte mycket till när det gäller odling. Samtidigt kan man längta sig galen efter våren! Lökväxter är räddningen. De kräver bara ett uns stugvärme, så blommar de snart för fullt.

Om du vet var du ska gräva kan du plocka upp lite lökar ur din egen rabatt, men det kanske krävs några veckor till innan du får ner spaden. Det ger onekligen lite extra känsla att fördriva sådant som man plockar in utifrån.

Krokus och pärlhyacint finns annars att köpa i mängd i snabbköpet, medan raringar som kungsängslilja kräver att du tar dig till en välsorterad blomsterhandel. Arrangera dem i snirkliga koppar och glas. Det är fantastiskt vad man kan skåpfynda hos sig själv när man gräver sig inåt hyllorna. Romantiska kaffekoppar är annars lätt att få tag i på loppis, där de slumpas bort för någon tia.

Mest effektfullt blir det om du placerar några koppar eller glas i grupp, kanske tillsammans med dekorationsägg, fjädrar eller porslinsfåglar som andas vår. Täck gärna dina planterade lökar med lite grön mossa och torra löv, från trädgården eller naturen. Om det fortfarande är snö hos dig kanske du kan ta från dina pensionerade julgrupper.

När lökarna har blommat över inne kan du spara dem frostfritt och mörkt tills tjälen har gått ur jorden. Då är det bara att gräva ner dem och vänta på en ny vår.
 

Foto: Kristina Strand

 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top