Skuggväxter: Lys upp med vita blommor

I skuggan trivs många växter med vita blommor. Vilken tur, eftersom de reflekterar ljuset så bra och ger glimtar i mörkret.

Skuggväxter: Lys upp med vita blommor
Vita treblad skuggväxt
Vår: Vita treblad Trilium är udda, men mycket trevliga i skuggigt läge.
Skuggväxter: Lys upp med vita blommor
Sommar: Den vita formen av löjtnantshjärta är lika lättodlad som den vanliga rosa. Klipp ner efter blomningen, för ett nytt flor senare på sommaren – om du har tur.
Skuggväxter: Lys upp med vita blommor
Höst: Funkior stormstrivs i halvskuggigt läge. Här tillsammans med blommande revsugga.

Välj växter med vita blommor till trädgårdens skuggiga hörn. Färgen speglar ljuset och blommorna ser ut som om de vore självlysande. Av samma anledning är det smart att välja vita blommor till en skymningsrabatt, som man kanske vill njuta av när man sitter på altanen på kvällen.

Det finns växter med vita blommor från vår till höst. Det börjar med vårlökar som snödroppar, snöklockor och vit form av rysk blåstjärna Scilla siberica ’Alba’, som trivs bra under lövfällande träd och buskar som ännu inte hunnit slå ut. Vitsipporna är också exempel på växter som passar på att blomma precis innan träden slår ut för att få tillräckligt ljus.

Myskmadran är en bra marktäckare. Den är fenomenal på att sprida sig, så se upp med var du planterar den. Blommorna smyckar marken länge, vita och stjränformade. Plockar du dem sprider myskmadran en fin doft.

Under senvåren är det dags för treblad, Trillium. Det är en underskön lite ovanlig perenn som växer till sig i trivsam takt om den trivs. I gränstrakterna mellan USA och Kanada blommar trebladen däremot så rikligt att skogarna ser ut ungefär som våra vitsippsskogar.

Rams av olika slag blommar sent på våren och en bit in på försommaren. Då är det också dags för mångas favorit, löjtnantshjärta, som också finns i en vit form. Genom att plocka mycket blommor i juni kan den få ett andra flor senare.

På sommaren blommar inte lika många växter i skuggan, men det finns några stycken som trivs i halvskugga. Gillenia är en storväxt perenn som blir ungefär en meter hög och efter några år får en buskliknande form. Akeljruta och silverax trivs också bra i utkanten av ett skuggparti, där solen åtminstone lyser några timmar om dagen. Hosta finns i vitbladiga varianter, som lyser upp lite extra i halvskugga. Den är också en bra marktäckare, liksom hasselört och murgröna.

Astilbe ger säker och vacker blomning på sensommaren. Blommorna ser ut som virkad spets och bladverket kan man glädjas åt hela växtsäsongen. Den koreanska plymspirean liknar astilben, men är lite torktåligare. Bra på många platser!

En senblommande favorit är vit skogsaster, som är en hög marktäckare. Den blommar med strålformade blommor långt in på hösten.

Vita favoriter från vår till höst

Vår

  • Julros Helleborus x hybridus
  • Blekgul sockblomma Epimedium x versicolor
  • Vit hundtandslilja, Erythronium oregonum

Sommar

  • Gillenia, Gillenia trifolata
  • Aklejruta, Thalichtrum aqulegiefolium
  • Löjtnantshjärta, Dicentra spectabilis ’Alba’

Höst

  • Vit skogsaster, Aster divaricatus
  • Blomsterfunkia, Hosta fortunei ’Albomarginata’
  • Höstsilverax, Actaea simplex

4 odlingstips för skuggan

  1. Börja med att förbättra jorden, för att få den mer fuktighetshållande. Gärna mycket kompost, ogödslad torv och barkmull.
  2. Varje år, vår eller höst, är det också bra att lägga på finfördelad kompost eller material som gått igenom kompostkvarnen ovanpå jorden, kring växterna. På det sättet får jorden bättre struktur och täckningen minskar avdunstningen.
  3. Plantera gärna marktäckare, så att du slipper att rensa så mycket ogräs.
  4. Under torra perioder kan du behöva vattna skuggträdgården. Ge rejält med vatten en gång i veckan.

 

Av: Eva Robild Foto: Annika Christiansen

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top