Bind en bukett med tulpaner och gerbera

Bind en vårbukett med tulpaner och gerbera i spiral.

Bind en bukett med tulpaner och gerbera
1.
Foto: Christer Vallstrand
Bind en bukett med tulpaner och gerbera
2.
Foto: Christer Vallstrand
Bind en bukett med tulpaner och gerbera
3.
Foto: Christer Vallstrand

Titti Näslund, Icakurirens florist och innehavare av Blomsterbutiken Fröken Tvärsemot, lär dig skapa vackra och proffsiga buketter steg-för-steg. Varje månad återkommer hon med ett nytt tips. Här visar Titti hur man binder en blandad tulpanbukett i spiral.

• Klicka här och se när Titti binder buketten på webb-tv!
Du behöver:
• 20 tulpaner
• 8 gerbera• 8 viburnum, olvon• 8 björkkvistar• 4 pärlhyacintlökar• blomsterpinnar• bast• vass kniv
Frossa i vårblommor och lär dig att binda en bukett som proffsen gör det, i spiral.
Så här gör du:
1. Börja med tre likadana blommor, som du kilar fast mellan fingrarna i en spiralform. Här använder Titti den vita tulpanen ’White Liberstar’.

2. Fortsätt att lägga blommorna i spiralform, samtidigt som du snurrar på buketten. Då får buketten en jämn, rund form. Titti börjar med att tänka färger när hon väljer blommor. Viburnum i limegrönt ger förkänsla av nyutsprungna löv.

3. Titti fortsätter att bygga på blommor ton i ton, med blommornas stjälkar riktade lite åt sidan. Hela tiden i spiralform och snurrande på buketten. Den svagt rosa tulpanen ’Endless Love’ och starkt rosa gerbera är snyggt ihop. Några kvistar björklöv som just spruckit ut bryter av i den regelbundna formen. Bind några varv med bast runt stjälkarna.

4. Dekorera med pärlhyacintlökar som avslutning. Om du köper en kruka med pärlhyacinter kan du skölja av jorden av några lökar och sticka in blomsterpinnar i varje lök. Stick ner pinne för pinne, så att de blommande lökarna vilar ovanpå buketten. Pärlhyacinten håller sig fina länge med det vatten och den näring som finns i löken.

Njut av din bukett i en klar glasvas, så att du ser den vackra bindningen i spiralform.

Så håller tulpanerna:
• Låt plasten eller papperet sitta kvar runt tulpanerna när du kommer hem. Snitta blommorna och låt stå i ungefär en halvtimme. Då fylls stjälkarna med vatten så att de håller sig upprätta.

Sätt blommorna i rikligt med lite ljummet vatten. Även tulpaner vill ha full vas! Om buketten är bunden, låt snöret sitta kvar runt stjälkarna så att du kan njuta av formen.

• Sätt vasen svalt på natten, så håller sig tulpanerna längre.

Av: Anette Sievers

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top