Amaryllisbukett med girlanger av hyacinter

Även om det är skönt när man får göra hemmet vårfräscht efter julen, så är julblommorna ibland som vackrast när helgen är slut. Gör en fin bukett!

Flera tips just nu

• I skogen kan du hitta lava och några torra småkvistar som ger silver till buketten.
• Plundra julgrupperna på rankor av murgröna.
• Hyacintgirlangerna doftar gott och kan även hängas i fönstret eller användas som bordsdekorationer.

Amaryllisbukett med girlanger av hyacinter
3. Rulla in toppen av några stora blad och lås med stjälken.
Foto: Anna Skoog
Amaryllisbukett med girlanger av hyacinter
4. Bind ihop stjälkarna tajt under buketthållaren.
Foto: Anna Skoog
Amaryllisbukett med girlanger av hyacinter
5. Gör blomstergirlanger av hyacinter.
Foto: Anna Skoog

Titti Näslund, Icakurirens florist och innehavare av blomsterbutiken Fröken Tvärsemot, lär dig skapa vackra och proffsiga buketter steg-för-steg. Varje månad återkommer hon med ett nytt tips.

Vi tog hjälp av floristen Titti Näslund på blomsterbutiken Fröken Tvärsemot i Stockholm, som visade oss hur man gör en vårlig bukett av ett par sena amaryllisstjälkar och några små hyacintblommor.

Hyacinterna har ofta kvar några sena, små blommor när de första redan har börjat vissna. Trä upp dem på spoltråd och gör en girlang. Om du vill kan du hänga några doftande girlanger i fönstret, eller lägga dem på bordet när du dukar. I många andra länder ser man dessutom hyacinten framför allt som en vårblomma. Det gäller bara att bestämma sig för att se dem med nya ögon.

Amaryllisen är ofta sen i starten, åtminstone den andra stängeln. Och om du inte har någon amaryllis är det här rätta tiden att fynda! Affärerna säljer ofta ut jullökar. Allt i vitt och rosa andas vår. Titti använde en sort som heter ’Apple Blossom’, som verkligen ger en föraning om äppelblom.

På en skogspromenad kan du plocka lava och några torra småkvistar, som ger lite silver till buketten. Så här i januari när kassan är skral är det faktiskt ingen dum idé att upphöja Kajsa Varg till husgud. Man tar vad man har, helt enkelt!

Julgrupperna är ofta guldgruvor att plundra. Om du inte vill plantera om de små gröna växterna kanske du kan knipsa några rankor murgröna till en bukett av dina julblommor eller för den delen använda dig av några blad från dina gröna krukväxter.

Du behöver:
• amaryllisstjälkar, 2–4 st
• hyacintblommor
• aspedistrablad, eller stora blad från en krukväxt
• buketthållare (finns i välsorterade blomsterbutiker)
• ståltråd
• lava
• spansk mossa
• lavbevuxna småkvistar
• ev konstgjord frost
• snöre
• en liten bit sidenband, ca 8 cm brett
• knappnålar

Så här gör du:
1. Dekorera buketthållaren med spansk mossa, lava och kvistar. Peta in i riset, eller bind med spoltråd. Eventuellt kan du bättra på den med lite ris på rulle, som säljs i blomsterhandeln under namnet salim. Sprinkla på konstgjord frost om du vill.

2. Stick ner några stjälkar amaryllis i buketthållaren. Här har vi använt sorten ’Appleblossom’.

3. Rulla in toppen av några stora blad och lås med stjälken. Här har vi använt aspedistra, som säljs i blomsterhandeln. Men du kan lika gärna använda stora blad från dina gröna krukväxter, till exempel rosenkalla eller fredskalla.

4. Bind ihop stjälkarna tajt under buketthållaren med en bit snöre. Sätt ett sidenband runt om, som du fäster med nålar.

5. Gör blomstergirlanger av hyacinter. Trä upp dem på spoltråd, tre–fyra stycken på rad, och gör små spiraler emellan genom att vira tråden runt en blomsterpinne. Drapera girlangen över buketten

Av: Anette Sievers

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top