Vem drömmer inte om en härligt prunkande trädgård? Inte om fem år när perennerna har vuxit till sig, utan nu!
Tricket heter krasse. Det är en blomma som formligen ropar grön makt när den slingrar sig fram i stenpartiet eller ur krukan på balkongen.
Indiankrasse, som är artens fullständiga namn på svenska, delas in i slingerkrasse och buskkrasse beroende på växtsättet.
Om du sår några påsar nu har du på ett par månader förvandlat problemhörnet till en prunkande oas. Så gjorde trädgårdsfotografen Annika Christensen. Hon hade just anlagt ett stenparti vid sitt växthus i Skåne.
Det var i början av maj och hon hade svårt att välja perenner. Då fick det bli en ettårig krassedjungel.
– Jag testade olika sorter, berättar hon. Det ska man inte vara rädd för. En blandning av olika färger och former ser bara härligare ut.
Kanske är du redan ett av blommans hängivna fans, för slingerkrasse toppar listan på storsäljande ettåriga fröer. Men det finns många fler att upptäcka. Den gracila fjärilskrassen fladdrar i guld, dvärgkrassen ’Black velvet’ bevisar med sin svärta den oändliga färgrikedomen.
Unna dig några olika. Sedan behöver du aldrig mer köpa nya krassefröer. Den enda färg jag inte har fått att återkomma när jag själv samlat in fröer och sått är cerise, berättar Annika.
Fröna plockar du en solig högsommardag. Torka dem i halvmörker på ett torrt ställe. Spara i kaffefilter, förslut med ett gem och skriv på namn.
Nästa år är det bara att upprepa det magiska krassetricket. Tacksam växt är bara förnamnet. En liten jordplätt är allt som behövs, helst mager.
Kanske i din uppvuxna perennrabatt, för krasseblommorna tar vid när tidiga sorter blommat över och sena inte kommit i gång.
Du kan också odla krasse i kruka. Så kan du få en djungel på balkongen lagom till semestern.
SÅ FIXAR DU SÅDD OCH NYA FRÖN
• Lägg fröerna i blöt en dag före sådd. Det går utmärkt att så på friland i slutet av maj eller i början av juni.
• Mager jord är bäst, annars växer grönskan på bekostnad av blommorna.
• Vill du snabbstarta, förodla nu i småkrukor. Men bara ett par veckor. Skotten blir snabbt rangliga om de får stå inne för länge.
• Sedan finns det bara två problem att hålla koll på – torka och kålfjärilen.
Njut blomman till maten!
Krasse är ett gott bidrag till köksträdgården. Det är snyggt att låta krasse klättra på några stöttor mitt i odlingen eller bygga en låg häck med buskkrasse i kanten. Och hela växten är ätlig!
Blommorna är en färgklick i salladen och de gröna fröna kan du avnjuta inlagda, på samma sätt som kapris.
INLAGDA KRASSEFRÖN
Du behöver
en burk
gröna frön av krasse
grovt salt
vitvinsvinäger
Gör så här
Varva krassefrön och grovt salt i en burk. Häll på vitvinsvinäger och låt stå minst en vecka i kylen. Skölj av fröna innan du avnjuter inläggningen, som tillbehör till kött eller fisk.
Av: Anette Sievers