Frossa i krasse

Vad är trollformeln för en nyanlagd rabatt? Svar: Krasse! Innan du hinner säga simsalabim har du en blommande djungel.

Frossa i krasse
Njut blomman till maten!
Foto: Annika Christensen
Frossa i krasse
Före: Annika Christensen hade svårt att välja perenner till sitt nyanlagda stenparti. Hon valde en snabb och effektiv lösning – krasse.
Foto: Annika Christensen
Frossa i krasse
Det är bara ett par månader och några påsar indiankrasse mellan bilderna.Stenpartiet förvandlades till en prunkande djungel på ett kick.
Foto: Annika Christensen
Frossa i krasse
Krasse älskar naturliga klätterställningar, som gamla fruktträd.
Foto: Annika Christensen
Frossa i krasse
Se upp för kålfjärilen!Kålfjärilen lägger gärna sina ägg på bladen. De syns som svarta prickar. Ta bort bladen och förstör dem. Larverna som kläcks ur äggen äter upp bladen.
Foto: Annika Christensen

Vem drömmer inte om en härligt prunkande trädgård? Inte om fem år när perennerna har vuxit till sig, utan nu!

Tricket heter krasse. Det är en blomma som formligen ropar grön makt när den slingrar sig fram i stenpartiet eller ur krukan på balkongen.

Indiankrasse, som är artens fullständiga namn på svenska, delas in i slingerkrasse och buskkrasse beroende på växtsättet.

Om du sår några påsar nu har du på ett par månader förvandlat problemhörnet till en prunkande oas. Så gjorde trädgårdsfotografen Annika Christensen. Hon hade just anlagt ett stenparti vid sitt växthus i Skåne.

Det var i början av maj och hon hade svårt att välja perenner. Då fick det bli en ettårig krassedjungel.

– Jag testade olika sorter, berättar hon. Det ska man inte vara rädd för. En blandning av olika färger och former ser bara härligare ut.

Kanske är du redan ett av blommans hängivna fans, för slingerkrasse toppar listan på storsäljande ettåriga fröer. Men det finns många fler att upptäcka. Den gracila fjärilskrassen fladdrar i guld, dvärgkrassen ’Black velvet’ bevisar med sin svärta den oändliga färgrikedomen.

Unna dig några olika. Sedan behöver du aldrig mer köpa nya krassefröer. Den enda färg jag inte har fått att återkomma när jag själv samlat in fröer och sått är cerise, berättar Annika.

Fröna plockar du en solig högsommardag. Torka dem i halvmörker på ett torrt ställe. Spara i kaffefilter, förslut med ett gem och skriv på namn.

Nästa år är det bara att upprepa det magiska krassetricket. Tacksam växt är bara förnamnet. En liten jordplätt är allt som behövs, helst mager.

Kanske i din uppvuxna perennrabatt, för krasseblommorna tar vid när tidiga sorter blommat över och sena inte kommit i gång.

Du kan också odla krasse i kruka. Så kan du få en djungel på balkongen lagom till semestern.

SÅ FIXAR DU SÅDD OCH NYA FRÖN

• Lägg fröerna i blöt en dag före sådd. Det går utmärkt att så på friland i slutet av maj eller i början av juni.
• Mager jord är bäst, annars växer grönskan på bekostnad av blommorna.
• Vill du snabbstarta, förodla nu i småkrukor. Men bara ett par veckor. Skotten blir snabbt rangliga om de får stå inne för länge.
• Sedan finns det bara två problem att hålla koll på – torka och kålfjärilen.

Njut blomman till maten!

Krasse är ett gott bidrag till köksträdgården. Det är snyggt att låta krasse klättra på några stöttor mitt i odlingen eller bygga en låg häck med buskkrasse i kanten. Och hela växten är ätlig!

Blommorna är en färgklick i salladen och de gröna fröna kan du avnjuta inlagda, på samma sätt som kapris.

INLAGDA KRASSEFRÖN

Du behöver
en burk
gröna frön av krasse
grovt salt
vitvinsvinäger

Gör så här
Varva krassefrön och grovt salt i en burk. Häll på vitvinsvinäger och låt stå minst en vecka i kylen. Skölj av fröna innan du avnjuter inläggningen, som tillbehör till kött eller fisk.

Av: Anette Sievers

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top