Blivande hönsmamma?

Kackel och egna ägg till påsk. Men att skaffa höns är inte så lätt. Det vet Icakurirens reporter Anette Sievers som nu varit hönsmamma i två och ett halvt år.

Tänk på det här

• Prata med grannarna. Kolla vad de tycker. Många kommuner tillåter regelmässigt en liten flock hönor i trädgården, men ingen tupp. Kolla med miljö- och hälsoskyddskontoret där du bor.

• Hönor är lättskötta, men tar ändå lite tid. Du måste kolla mat och vatten morgon och kväll, samtidigt som du öppnar och stänger hönsluckan.

• Har du lust att befatta dig med hönsgödsel? Minst en gång i veckan ska det städas. Under sittpinnen kan du ha en bräda du kan skrapa av. Ett annat tips är att ha lådor med torvströ, så luktar det mindre och du kan tömma direkt i komposten.

• Hönorna vill ha kul också, tillräcklig yta och sysselsättning i både hönshuset och hönsgården. En pall att krypa under och flyga upp på, lite halm i en korg att boa i och finhackade matrester är mumma. När du är hemma och hönorna får vara ute i trädgården underhåller de förstås sig själva.

• Fodret ska förvaras i täta tunnor, annars kan det dra gnagare till sig. Och de kan komma ändå. En katt med alla instinkter på topp är en fördel i detta sammanhang

Jag hade länge närt drömmen om pickande hönor i trädgården. Djuren verkade så trevliga och så kändes det ekosmart. Vid påsktid för tre år sedan blev det bestämt – till semestern skulle vi ha egna ägg till frukost.

Men så lätt blir man inte hönsmamma skulle jag bli varse. Graviditeter tar som bekant tid. Jag gick i väntans tider i ett halvår innan hönshuset stod klart och lämpliga hönor var lokaliserade. Att skaffa höns är en familjeangelägenhet och även katten har sitt att säga till om.

Mitt småländska torparhjärta klappade för raser som Gammalsvensk dvärg och Hedemora, men en dag såg vi hur vår katt Sally skrämde slag på en fasanhöna. Somliga har jakthund. Vi har jaktkatt. Hönsdrömmen skulle snart vara död om vi inte hittade Sveriges största höns.

De fanns förstås inte i torparmiljö, utan på ett slott. De gulliga kycklingarna i minidjurparken vid Taxinge slott utanför Södertälje hade med tiden blivit rejält tilltagna hönor. I september hämtade vi en liten flock. Blåblodiga adelshöns? Nej, riktiga bastarder av svenskt, amerikanskt och holländskt.

Vi fick några ljusbruna ägg redan första hösten, men det är med ljuset värpandet sätter igång. Det finns något väldigt angenämt med att trava ut från huset med en tallrik matrester och komma tillbaka med ett ägg.

Förväxla inte det med någon eventuell ekonomisk vinning. Lagom tills hönorna är döda och begravda har priset per ägg kommit ner till en nivå man kan tugga i sig. Men när jag sätter skeden i mitt frukostägg känner jag att det är värt varenda krona.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top