Bröllop – Buketten gör bruden

Brudbuketten är jätteviktig. Den står för romantiken, kärleken och framtiden. Det säger Anna Filipsson, florist på Bladverket i Stockholm.

Tänk på att

1. Boka tid hos floristen i god tid. Framför allt om du har valt en populär bröllopshelg, typ lördag i augusti. Det gäller förstås också om man ska ha fler arrangemang,
till exempel buketter till tärnor, blommor till
håret, kyrkdekorationer, brudbågar, etcetera. 2. Om du väljer en bukett där stjälkarna är fria behövs en liten bärbar vas för transporten till och från kyrkan.
Ett enklare alternativ är montera buketten i oasis som håller fukten. 0Även brudgummen ska ha en miniatyrbukett, en så kallad corsage som fästs på det vänstra
kavajslaget. Samma blommor ska finnas med i brudbuketten.
3. Vill du spara din bukett? Kom i så fall överens i förväg med blomsteraffären om de kan konservera och montera den. De kan också ge förslag på blommor som är lämpliga att konservera.
4. En liten blå blomma i buketten som bara bruden ser, sägs bringa tur över brudparet. Kan vara värt att pröva, eller hur

Bröllop - Buketten gör bruden
Många brudar drömmer om nyplockade ängsblommor.

Bladverket i Stockholm har levererat tusentals buketter till förväntansfulla brudpar. Precis som i allt annat går det mode i brudbuketter och trenderna har växlat under årens lopp.

– På 80-talet var det stora påkostade droppformade buketter där blommorna skulle hänga långt ner på klänningen. På 90-talet krympte buketterna men blev å andra sidan väldigt färgstarka i orange, gult och rött, minns Anna Filipsson och hennes kollega Inger Ruckle.

Nu på 2000-talet gäller flera stilar på brudbuketterna. Många vill ha en naturlig bukett där stjälkarna syns.
– Det ska se ut som blommorna plockats ute på ängen samma morgon, enkelt och romantiskt. En annan stark trend är små kompakta och runda buketter med exempelvis rosor eller ranunkler.

Minst två veckor i förväg bör man beställa sin brudbukett för att vara säker på att floristen ska hinna med. Men många är ute i betydligt bättre tid än så.
– Det är inte ovanligt att bruden börjar planera sin bukett ett år i förväg. Det kan vara många vändor där vi stämmer av blommornas nyanser med färgen på klänningen, inbjudningskort, servetter, nagellack och läppstift. Ju yngre brud, desto mer noggranna brukar de vara, berättar Anna.

– Äldre kvinnor som gifter sig för andra eller tredje gången brukar vara mer avslappnade. De ger oss ofta fria händer att skapa något vackert. En del kommer till och med hit på väg till en borgerlig vigsel och köper blommor. Då blir det ofta rosa eller champagnefärgade rosor, det passar alltid i en brudbukett.

Frågan om blommorna ska symbolisera något kommer ibland upp när buketten diskuteras.
– Men detta med blomsterspråket känns lite passé. Visst är tre röda rosor en klassiker för att säga “jag älskar dig”. Men för övrigt finns det väldigt många tolkningar. För en del symboliserar murgröna evig lycka. För andra betyder den otur.

– Jag tycker man ska välja det man själv tycker om. Gärna med någon blomma som betyder något för en själv eller ens tillkommande. Ofta är brudgummen med och diskuterar.

Och det har faktiskt hänt att blivande brudpar har börjat gräla här inne i butiken om vilka blommor de ska ha. Då undrar man hur det ska gå. Det är kanske inte blomvalet det är fel på …

Av: Madeleine Appelgren

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top